Jermenski premijer: Turska prebacila u Karabah hiljade plaćenika iz Sirije

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPremijer Jermenije Nikol Pašinjan
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska je obučila i prebacila hiljade plaćenika u Nagorno-Karabah iz regiona koje je okupirala u severnoj Siriji, izjavio je jermenski premijer Nikol Pašinjan.
„Znamo da je Turska obučila i prebacila hiljade plaćenika i terorista iz okupiranih područja na severu Sirije. Ti plaćenici i teroristi danas se bore protiv Jermena. Mnogi od njih nisu ni znali zašto ih je Turska smestila u Azerbejdžan“, rekao je Pašinjan u intervjuu za francuski list „Figaro“.

Prema njegovim rečima, Jerevan takođe zna da se ovi plaćenici drogiraju, jer su u džepovima njihovih uniformi pronađeni špricevi sa narkoticima.

„To govori o tome da oko 30 odsto gubitaka sa azerbejdžanske strane predstavljaju plaćenici iz inostranstva“, zaključio je premijer.

Pašinjan je istakao da bi članstvo Turske u Minskoj grupi OEBS-a trebalo da bude suspendovano, jer je njeno ponašanje u vezi sa sukobima u Karabahu pristrasno.

„Članstvo Turske u Minskoj grupi OEBS-a trebalo bi da bude suspendovano, ukoliko se ona ponaša pristrasno i ratoborno. To znači da više ne može da bude posrednik“, objasnio je Pašinjan.

Turska svojim delovanjem u Nagorno-Karabahu nastoji da ojača svoj uticaj na Južnom Kavkazu, „njen san je da izgradi carstvo slično sultanatu“, smatra Pašinjan.

„Posle napada i poraza pretrpljenih na granicama Jermenije u julu (u Nagorno-Karabahu), Azerbejdžan se obratio Turskoj i očigledno je da Ankara donosi odluke o mnogim ključnim aspektima situacije“, rekao je Pašinjan.

Prema njegovim rečima, njen cilj je da promeni regionalni odnos snaga u svoju korist.

„Želja Turske je da ojača svoju ulogu i uticaj na Južnom Kavkazu i time promeni status kvo koji postoji više od jednog veka. Njen san je da izgradi carstvo nalik sultanatu“, smatra premijer Jermenije.

On je naglasio da bi postupci Ankare „mogli zapaliti“ čitav region.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o sukobima u Nagorno-Karabahu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala