Neočekivani zaplet u Americi: Tramp silazi „u podrum“ – kod Bajdena

© AFP 2023 / MANDEL NGANDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Donald Tramp našao je način kako da nastavi predsedničku kampanju uprkos tome što je zaražen virusom korona. Kako je saopšteno sva ranija planirana događanja Trampove kampanje u kojima je predviđeno da američki predsednik učestvuje, sele se onlajn ili se privremeno odgađaju.

Do kraja kampanje ostalo je trideset dana, a sva najavljena događanja u koja su uključeni članovi Trampove porodice takođe se privremeno odgađaju, preneli su svetski mediji.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson i predsednik SAD Donald Tramp nakon sastanka na marginama G7 u francuskom Bijaricu - Sputnik Srbija
Koji svetski lideri su imali virus korona

„Sva druga događanja u okviru kampanje razmatraće se od slučaja do slučaja i nekoliko dana unapred objavićemo odgovarajuću najavu“, saopštili su iz kampanje Donalda Trampa.

Istoričar Saša Adamović veruje da će Tramp sačekati da prođe karantin i da dobije negativan test na koronu i da će se tada ako preostane vremena, posvetiti preostalim debatama sa svojim izazivačem.

Činjenica da je Tramp zaražen samo je dodatno zakomplikovala situaciju u finišu američke predsedničke kampanje, nakon debate i njegovog izazivača, demokrate Džoa Bajdena, koji takođe mora da se testira na koronu.

Korona zaplet u bici Tramp - Bajden

Vest da je predsednički par oboleo od virusa korona objavio je u petak rano ujutru sam Tramp i odmah skrenuo pažnju američkih medija, koji su iz minuta u minut počeli da prate njegovo zdravstveno stanje. Tako su mediji, uzimajući u obzir Trampove godine i gojaznost, konstatovali da se radi o najozbiljnijoj zdravstvenoj pretnji po jednog predsednika u poslednjih nekoliko decenija i postavili pitanje kako će novonastala situacija promeniti karakter predsedničke kampanje, s obzirom da je Tramp otkazao predizborni skup na Floridi, jednoj od država čije će izjašnjavanje na izborima biti ključno.

Tramp majstor promocije

Adamović napominje da je američki predsednik majstor medijske promocije i da i pored problema može da dovede kampanju do kraja.

„Ako je tako nešto mogao da radi njegov izazivač Džo Bajden, koji većinu vremena provodi zatvoren u podrumu svoje kuće, odakle daje intervjue i izjave, siguran sam da to može i Tramp. Naravno, s obzirom na karantin, američki predsednik neće moći lično da učestvuje na velikim mitinzima i oni će, sve dok je takva situacija moraće da budu otkazani. To je gubitak za Trampa, koji je još 2016. Pokazao da voli takvu vrstu skupova i direktan kontakt sa biračima“, navodi naš sagovornik.

Zbog toga što spada u rizičnu grupu, moraće da povede računa o zdravlju, a najava da će nastaviti sa predsedničkim obavezama može, prema Adamovićevim rečima, da bude mač sa dve oštrice.

„Na primeru Borisa Džonsona, koji je posle pogoršanja stanja završio na intenzivnoj nezi, videli smo u šta to može da se izrodi“, kaže Adamović.

Javnost sada može i da podrži Trampa

Ne mora da znači da će zaraza virusom korona Trampu naneti štetu, kako pojedini mediji i analitičari tvrde, dodaje naš sagovornik.

„To može da izazove kontraefekat – da on, zbog toga što mu se desilo, zapravo zadobije simpatije američke javnosti, koja bi mogla da se ujedini oko podrške predsedniku i da ga podrži u borbi da se izleči. Dakle, ako je neko mislio da je ovo, možda, simboličan kraj kampanje Donalda Trampa, odnosno da je već sada izgubio izbore, to ipak možda nije tako. Mislim da Tramp još ima šanse da u poslednjih mesec dana kampanju, koja bi uprkos svemu mogla da bude i pobednička, dovede do kraja“, zaključuje Adamović.

Donald i Melanija Tramp testirani su na virus korona kada se ispostavilo da je predsednikova bliska saradnica i savetnica Houp Hiks pozitivna. Ipak, Tramp nije odložio svoju posetu Nju Hempširu, gde se u svom golf klubu sreo sa pristalicama.

Predsednikov lični lekar, doktor Šon Konli izjavio je da se predsednik i prva dama osećaju dobro i da planiraju da tokom oporavka ostanu u Beloj kući. Konli je najavio i da će, tokom karantina, predsednik nastaviti da obavlja svoje dužnosti.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala