„Najopasniji trenutak u SAD“: Obezglavljena vlast, lekari brinu za Trampa, tresu se berze…

© AP Photo / Evan VucciPredsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vest da je američki predsednik Donald Tramp zaražen Kovidom-19 i da je u izolaciji u svom domu odjeknula je kao bomba. Svetski zvaničnici predsedniku SAD i prvoj dami poželeli su brz oporavak, a stručnjaci iz mnogih oblasti procenjuju rizike novonastale situacije i upozoravaju.

Osim Donalda i Melanije Tramp, virusom korona zaražena je i savetnica u Beloj kući Houp Hiks, što je otvorilo niz pitanja o kontaktima koje su oni ostvarili prethodnih dana.

Ko je s kim bio u kontaktu?

Američki mediji navode da je Hiks nedavno bila u kontaktu sa Ivankom Tramp, Džaredom Kušnerom, Rudijem Đulijanijem, Donaldom Trampom Mlađim, Tifani Tramp, Kimberli Gilfojl…

Džo Bajden, Trampov protivkandidat na predstojećim predsedničkim izborima, trebalo bi da se testira na virus korona, smatraju mnogi, jer ne pre nekoliko dana učestvovao u debati sa aktuelnim šefom Bele kuće.

„Gardijan“ navodi da su potpredsednik SAD Majk Pens i njegova supruga Karen predsedniku i prvoj dami poslali „ljubav i molitve“, ali da nisu rekli jesu li se i sami testirali na virus, niti da li idu u izolaciju. Pens i Tramp su u ponedeljak bili u kontaktu u Beloj kući.

„Možda najopasniji trenutak s kojim se američka vlada susrela“

Svetska zdravstvena organizacija navodi da je potrebno u proseku pet do šest dana da osoba nakon zaraze virusom korona počne da pokazuje simptome, ali da je moguće da se simptomi pojave u roku od 14 dana. „Gardijan“ piše da je Hiks prema svemu sudeći obolela u sredu, odnosno da se tog dana počela osećati loše.

Prema američkim zakonima, ako predsednik SAD  iz nekog razloga ne može obavljati svoju dužnost, preuzima je potpredsednik. U slučaju da je ni on ne može obavljati, sledeći po redu je predsednik Predstavničkog doma Kongresa, a tu dužnost trenutno obavlja Nensi Pelosi iz redova Demokrata.

Medicinski analitičar Si-En-Ena dr Džonatan Rejner rekao je u četvrtak da bi Pelosi trebalo da bude u izolaciji u slučaju da Tramp i Pens obole od virusa korona.

Mediji podsećaju da je portparolka Bele kuće Kajli Makinani u julu rekla da se Trampova vlada ne priprema za mogućnost da Pelosi preuzme dužnost predsednice. 

Donald Tramp - Sputnik Srbija
Tramp priznao: Napravio sam grešku u vezi sa koronom

Analitičarka za nacionalnu bezbednost Samanta Vinograd rekla je da ova situacija „crveno upozorenje“ s obzirom na to šta bi se sve potencijalno moglo dogoditi.

„Ovo je možda najopasniji trenutak s kojim se američka vlada susrela. Predsednik Tramp boluje od smrtonosnog virusa i mora ići u karantin. Ne može u potpunosti izvršavati svoje dužnosti", navela je Vinograd.

Ona je dodala da je logično zbog Trampovih svakodnevnih kontakata sa svojim saradnicima da su drugi visokorangirani zvaničnici unutar nacionalno-bezbednosnog aparata možda takođe zaraženi virusom korona.

„U najboljem slučaju, ni oni neće moći da izvršavaju svoje dužnosti. Američka vlada je neverovatno ranjiva u ovom trenutku, nemamo puni sastav na raspolaganju i to znači da u funkcionisanju nacionalne bezbednosti ima rupa zbog ove dijagnoze (predsednika Trampa)."

Šta kažu lekari?

Trampov lekar Šon Konli izjavio je da se predsednik i njegova supruga osećaju dobro i da će ostati u Beloj kući dok ne ozdrave.

„Predsednik i prva dama su u ovom trenutku dobro i planiraju da ostanu kod kuće u Beloj kući tokom svog oporavka. Medicinski tim Bele kuće i ja ćemo budno paziti. Cenim podršku koju pružaju neki od najvećih medicinskih stručnjaka i institucija naše zemlje. Budite uvereni da očekujem da predsednik nastavi da obavlja svoje dužnosti bez ometanja dok se oporavlja“, navodi se u Konlijevoj izjavi koju je objavila Bela kuća.

Australijski stručnjak za virus korona Norman Svan tvrdi da se stopa smrtnosti koja preti gojaznoj osobi staroj 74 godine kreće između sedam i 18 posto, dok dr Beri Dikson, stručnjak na polju intenzivne nege iz bolnice Sent Vinsent u Melburnu tvrdi da bi se rizik od smrtnog stradanja povećao ukoliko se razvije upala pluća,  posebno kod bolesnika starijih od 65 godina i onih koji imaju kardiovaskularne bolesti.

„Ključni faktori rizika za Trampa za koje znamo su njegova starosna dob i činjenica da ima prekomernu telesnu težinu, a to su faktori visokog rizika, dodao je Dikson.
Potres na berzama, padaju deonice

Vest o Trampovom pozitivnom testu na Kovid-19 uzdrmala je i američko tržište kapitala, javlja Bi-Bi-Si. Očekuje se da će tri vodeća američka berzanska indeksa pasti oko 1,5 odsto kad počne trgovanje. Na azijskim berzama su danas cene deonica pale, kao i američki terminski indeksi.

Na evropskim berzama zabeležen je pad cena deonica nakon objave da je američki predsednik pozitivan na Kovid-19. Pad cena deonica zabeležen je na vodećim berzama u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Francuskoj.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala