Na sankcionom spisku EU beloruski ministar policije i predsednica CIK

CC0 / unsplash / Zastava EU u Berlinu, Nemačka
Zastava EU u Berlinu, Nemačka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Beloruski ministar unutrašnjih poslova Jurij Karajev i predsednica beloruske Centralne izborne komisije Lidija Jermošina samo su neki od zvaničnika beloruske administracije koji su uvršteni na sankcioni spisak Evropske unije.

Ranije je šef Evropskog Saveta Šarl Mišel saopštio da će Evropska unija uvesti sankcije zbog „falsifikovanja rezultata izbora i kršenja ljudskih prava“ u Belorusiji, a na crnoj listi je oko 40 beloruskih zvaničnika, dok se protiv lidera zemlje Aleksandar Lukašenko neće uvoditi ograničenja.

Sankcije su i formalno stupile na snagu danas posle objavljivanja u Službenom glasniku.

Iz Minska su poručili da uvode recipročne sankcije Evropskoj uniji, nakon što je EU uvela sankcije Belorusiji.

„U vezi sa viznim sankcijama koje je EU usvojila protiv određenog broja beloruskih zvaničnika, beloruska strana od danas aktivira recipročni sankcioni spisak. U skladu sa ustaljenom civilizovanom diplomatskom praksom, nećemo ga objavljivati“, navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Belorusije.

Takođe, Belorusija uvodi „simetrična ograničenja“ prema čitavom nizu zvaničnika Velike Britanije i Kanade, saopštio je portparol MinistarstvaAnatolij Glaz.

Ministarstvo je, takođe, saopštilo da će izvršiti reviziju akreditacija svih stranih novinara i da one koje su ranije izdate više ne važe.

Predsednički izbori u Belorusiji održani su 9. avgusta. Centralna izborna komisija saopštila je da je na izborima pobedio Aleksandar Lukašenko. Beloruska opozicija ne priznaje te rezultate i smatra da je pobednica Svetlana Tihanovska. Ni Brisel ne smatra Lukašenka za legitimnog predsednika. Od 9. avgusta u Belorusiji traju protesti protiv izbornih rezultata.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala