Lavrov i Zarif o Nagorno-Karabahu, zabrinuti zbog boraca iz Sirije i Libije

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistri spoljnih poslova Irana i Rusije, Muhamed Džavad Zarif i Sergej Lavrov
Ministri spoljnih poslova Irana i Rusije, Muhamed Džavad Zarif i Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šefovi diplomatija Rusije i Irana, Sergej Lavrov i Mohamed Zarif, izrazili su zabrinutost zbog prebacivanja boraca iz Sirije i Libije u region Nagorno-Karabaha. Oni su pozvali na hitan prekid vatre i deeskalaciju.
„Razmotrena je situacija u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu. Obe strane su izrazile ozbiljnu zabrinutost zbog nastavka obimnih borbenih dejstava, kao i zbog ubacivanja boraca iz sastava nelegalnih oružanih grupa iz Sirije i Libije u taj region. Upućen je poziv za hitan prekid vatre i deeskalaciju napetosti“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova u vezi sa telefonskim razgovorom dvojice ministara.

Lavrov je istakao da će Rusija samostalno i u okviru Minske grupe OEBS nastaviti da ulaže posredničke napore u znak podrške normalizaciji situacije.

Ministri su ukazali na važnu ulogu koju mogu da odigraju zemlje regiona, posebno susedi Azerbejdžana i Jermenije, u stvaranju uslova za povratak strana za pregovarački sto.

Podsetimo, situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedelje. Dve strane se međusobno optužuju za iniciranje sukoba. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je 27. septembra saopštilo da su Oružane snage Jermenije granatirale mesta na liniji razgraničenja u Karabahu i da među žrtvama ima civila i vojnika. Prema izjavama Ministarstva odbrane Jermenije, Karabah je bio podvrgnut vazdušnim i raketnim napadima. Jerevan je tvrdio da je Baku započeo ofanzivu u pravcu Karabaha.

Pročitajte još:


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala