Jerevan spreman da sarađuje sa OEBS-om o Karabahu

CC BY 4.0 / Wikipedia / Tobias1984 / Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Jermenije u Jerevanu
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Jermenije u Jerevanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jerevan je spreman da sarađuje sa Minskom grupom OEBS-a na obnavljanju prekida vatre u Karabahu, navodi se u saopštenju jermenskog Ministarstva spoljnih poslova.
„Jermenija se i dalje pridržava mirnog rešavanja sukoba u Nagorno-Karabahu. Nastavićemo da se odlučno odupiremo agresiji na Arcah, dok ćemo istovremeno biti spremni da sarađujemo sa kopredsedavajućima Minske grupe OEBS-a na obnavljanju režima prekida vatre, uspostavljenog 1994-1995“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo je navelo da Jerevan dosledno odbacuje i osuđuje primenu sile ili pretnju od nje, kao i umešanost Turske u borbena dejstva protiv Jermenije i Karabaha.

„Udružena agresivna dejstva Azerbejdžana i Turske i umešanost stranih terorista podrivaju regionalnu bezbednost i mir, značajno povećavajući pretnju ratom velikih razmera. Agresija protiv Arcaha (Karabaha) mora se odmah prekinuti“, ističe se u saopštenju.

Takođe se dodaje da Jerevan pozdravlja osudu upotrebe sile u zoni sukoba u Karabahu od strane predsednika Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske Vladimira Putina, Donalda Trampa i Emanuela Makrona.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je ranije da su na sastanku Vladimira Putina i stalnih članova Saveta bezbednosti Rusije njegovi učesnici istakli „krajnju opasnost“ u Nagorno-Karabahu „povezanu sa prebacivanjem militanata iz Sirije i Libije“.

Ranije su lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske – kopredsedavajućih zemalja Minske grupe OEBS-a – pozvali na hitan prekid borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Predsednici Vladimir Putin, Donald Tramp i Emanuel Makron pozvali su Jerevan i Baku da se obavežu da će nastaviti bezuslovne pregovore.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o sukobima u Nagorno-Karabahu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala