Izložba posvećena životu i delu Petera Handkea u Banjaluci

© AP Photo / Francois MoriPeter Handke
Peter Handke - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izložba posvećena dobitniku Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu, otvorena je u Galeriji Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske u Banjaluci.

„Ova izložba je mali dar velikom čoveku – naučniku, književniku, akademiku i nosiocu Nobelove nagrade“, rekao je na otvaranju Rajko Kuzmanović, predsednik Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske.

Postavka sadrži foto-dokumentaciju, kao i obiman biografski i bibliografski tekst uz prateći katalog o životu i književnom delu nobelovca Petera Handkea.

„Izložba je upriličena povodom dodele Nobelove nagrade za književnost Handkeu prošle godine. Handke je mnogo ranije bio nominovan za ovu nagradu, ali je predlog povučen, zbog njegovog prijateljskog i objektivnog stava prema Srbima tokom i nakon odbrambeno-otadžbinskog rata“, rekao je Kuzmanović.

On je istakao da je austrijski pisac veliki prijatelj Srba, Srbije i Republike Srpske.

„Jedini je među evropskim intelektualcima koji je tokom otadžbinskog rata od 1992. do 1995. godine ustao protiv nepravdi prema Srbima, te time izgradio čvrst i trajan prijateljski odnos prema Srbiji i celokupnom srpskom narodu“, rekao je Kuzmanović.

Prema njegovim rečima, taj odnos je počeo pre više od 20 godina kada je Handke doputovao u BiH i neposredno se uverio kakva je situacija.

„Ubrzo je shvatio da se svet pogrešno stavio u službu samo jedne strane, u ovom slučaju bošnjačke i da se neopravdano svaljuje krivica samo na jednu stranu – srpsku“, naveo je Kuzmanović.

Kuzmanović je dodao i da je Handke, nakon što je objavio knjigu „Pravda za Srbiju“, u kojoj poziva zapadne zemlje da promene pristup prema ratnim dešavanjima i politiku pogrešnog svrstavanja, preko noći postao isključen iz globalne intelektualne zajednice.

„To sve nije obeshrabrilo Handkea da i dalje nastavi da piše i stvara dela u istom smeru, pa je nakon bombardovanja Beograda doputovao u Srbiju i oštro protestovao protiv tog napada“.

Handke je inostrani član ANURS-a od 2008. godine, a izložba povod da se dodatno populariše njegovo delo.

„Oni koji Handkea dobro znaju i čitaju njegova dela na izvornom jeziku znaju i da je Handke veliki pisac u nemačkom jeziku, jedan od retkih koji pomeraju granice u svome jeziku”, rekao je koautor izložbe Ranko Popović.

Drugi autor postavke Milivoje Unković je objasnio da je shodno kapacitetu galerije izvršena selekcija foto-dokumentacije, koja prezentuje piščev biografski put paralelno s tekstovima, pregledom stvaralačkog dela i da izložba praktično obuhvata sve, od najranije mladosti do dobijanja Nobelove nagrade.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala