Institut „Gamaleja“ proizveo aparat za otkrivanje virusa u vazduhu

© Sputnik / Vladimir Pesnya / Uđi u bazu fotografijaIspitivanje vakcine protiv kovida 19, Institut "Gamalej"
Ispitivanje vakcine protiv kovida 19, Institut Gamalej  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Institut „Gamaleja“ je proizveo aparat koji je sposoban da prepozna do 86 patogena u vazduhu, uključujući koronavirus SARS-KoV-2 , rekao je šef laboratorije za translacionu biomedicinu Artem Tkačuk.

„Uređaj može da prepozna u vazduhu do 86 patogena bioloških agenasa potpuno drugačije prirode: viruse, bakterije i toksine“, rekao je on. Naučnici su na projektu aparata radili od 2015. godine. Njegova pozitivna osobina je što može automatski da radi u stalnom režimu 24 sata sedam dana u nedelji.

Kompleks u realnom vremenu nadgleda višak opasne koncentracije supstance u vazduhu. Signal se prima u roku od nekoliko sekundi. Posle toga se pokreće dubinska analiza uzorka koja određuje vrstu patogena.

„Pošto sada postoji hitna potreba za dijagnostikom i brzim otkrivanjem opasnih zaraznih bolesti kao što je SARS-koV-2, uređaj će uskoro biti ispitan i spreman za masovnu serijsku proizvodnju“, rekao je šef laboratorije.

Aparat će biti postavljen u oktobru na metro stanicama i aerodromima na oko 100 lokacija. 
Ispitivanje vakcine protiv virusa korona na dobrovoljcima u Americi - Sputnik Srbija
Vakcine protiv korone zasnovane na novim platformama treba ispitati na moguće dugoročne posledice

Programer je objasnio da uređaj pokriva površinu od najmanje sto kvadratnih metara i može se direktno povezati sa ventilacionim sistemima. To mu omogućava da analizira sastav vazduha u velikim zgradama ili prostorijama.

Planirana je proizvodnja velikih, stacionarnih uređaja i malih, kompaktnih, koji mogu da stanu u kofer.

Tkačuk navodi da proizvodni kapaciteti omogućavaju da svi zainteresovani mogu da kupe aparat i da su strane kolege izrazile interesovanje. Međutim, zbog kovida 19, može doći do poteškoća u isporuci i ugradnji aparata.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala