Evropske zemlje traže od Rusije hitno razotkrivanje okolnosti „trovanja“ Navaljnog

© REUTERS / Evgenia NovozheninaAleksej Navaljni
Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuska, Estonija, Nemačka, Belgija i Velika Britanija uputile su pismo generalnom sekretaru Saveta bezbednosti UN, kao i predsedavajućem Saveta bezbednosti, u kome pozivaju Rusiju da „hitno razotkrije okolnosti trovanja“ Alekseja Navaljnog supstancom iz grupe otrova „Novičok“.

„Čast nam je da skrenemo vašu pažnju na neodložno pitanje koje se tiče primene hemijskog oružja, što predstavlja pretnju međunarodnom miru i bezbednosti“, navodi se u pismu.

Autori podsećaju da je vlada Nemačke 2. septembra potvrdila da je analiza nemačke laboratorije nedvosmisleno dokazala da je Navaljni otrovan nervnim agensom iz grupe „Novičok“, koji je napravio Sovjetski Savez i koji poseduje, kako se navodi, njegova naslednica – Rusija.

Pored toga, autori pisma podsećaju da je Savet bezbednosti UN 22. novembra 2019. godine usvojio saopštenje predsedavajućeg SB koje potvrđuje da je svaka primena hemijskog oružja, bilo gde, u bilo koje doba, od strane bilo koga, u bilo kakvim okolnostima – neprihvatljiva i ugrožava međunarodni mir i bezbednost.

„S tim u vezi, smatramo da korišćenje nervnog agensa 'Novičok' prilikom užasnog trovanja Alekseja Navaljnog predstavlja pretnju međunarodnom miru i bezbednosti. Pozivamo Rusiju da hitno obelodani okolnosti tog napada u potpunosti i transparentno, i da informiše Savet bezbednosti“, ističe se.

Podsetimo, pristup otrovu „Novičok“ imala je i nemačka obaveštajna služba BND od devedesetih godina prošlog veka, a nemačke vlasti ranije nisu negirale tu informaciju.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala