EU zapretila sankcijama Turskoj

© Foto : PixabayZastave Turske i EU
Zastave Turske i EU - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lideri EU poručili su Ankari da će iskoristiti sve instrumente i raspoložive opcije u slučaju ponovnih jednostranih akcija Turske ili provokacija koje krše međunarodno pravo, a kako bi odbranili svoje interese i interese država članica.

Lideri EU su na samitu u Briselu ponovili svoju punu solidarnost sa Grčkom i Kiprom i pozvali Tursku da se u regionu Istočnog Mediterana uzdrži jednostranih radnji koje su u „suprotnost sa interesima EU i koje krše međunarodno pravo i suverena prava država članica EU“.

Turska je pozvana da se sa Kiprom uključi u dijalog u cilju rešavanja svih međusobnih pomorskih sporova, ali i da pod pokroviteljstvom UN nastavi pregovore o rešavanju kiparskog problema.

„Pod uslovom da se nastave konstruktivni napori da se zaustave ilegalne aktivnosti u odnosu na Grčku i Kipar, Evropski savet se složio da pokrene pozitivnu političku agendu EU-Turska sa posebnim naglaskom na modernizaciju Carinske unije i olakšavanje trgovine, kontakata sa ljudima, dijaloga na visokom nivou, nastavka saradnje po pitanjima migracija“, navodi se u zaključcima sa samita EU lidera.

Evropski savet uputio je i poziv za multilateralnu konferenciju o istočnom Mediteranu koja bi trebalo da se bavi pitanjima pomorskog razgraničenja, sigurnosti, energetike, migracija i ekonomske saradnje, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala