„Crna lista“ EU: Uvode sankcije protiv 40 beloruskih zvaničnika, bez Lukašenka

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaZnak na graničnom prelazu u Belorusiju na belorusko-ukrajinskoj granici u Gomeljskoj oblasti
Znak na graničnom prelazu u Belorusiju na belorusko-ukrajinskoj granici u Gomeljskoj oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija će uvesti sankcije zbog „falsifikovanja rezultata izbora i kršenja ljudskih prava“ u Belorusiji, a na crnoj listi će se naći oko 40 beloruskih zvaničnika, dok se protiv lidera zemlje Aleksandar Lukašenko neće uvoditi ograničenja, izjavio je šef Evropskog Saveta Šarl Mišel.
„Odlučili smo da realizujemo sankcije koje smo dogovorili u avgustu. Sutra ćemo (2. oktobar) pismenom procedurom implementirati sankcije protiv Belorusije. To je spisak od oko 40 osoba“, rekao je on na pres-konferenciji nakon prvog dana samita šefova zemalja EU.

Mišel je istakao da, iako sankcije za sada nisu uvedene Lukašenku, Evropska unija će „pratiti situaciju“.

„Zalažemo se za inkluzivni dijalog o Belorusiji, podržavamo OEBS, koja može imati značajnu ulogu u potrazi konstruktivnijeg pristupa“, istakao je šef Evropskog saveta.

Predsednik Francuske Emanuel Makron saopštio je da se sankcije neće uvoditi protiv beloruskog lidera, jer bi to značilo „odustajanje od dijaloga“.

„Važno je uključiti Lukašenka u taj proces, učiniti maksimum u tom pogledu. U suprotnom, Lukašenko u budućnosti može biti uključen na sankcioni spisak“, objasnio je predsednik Francuske.

Ranije su ministri spoljnih poslova zemalja članica EU nakon zasedanja u Briselu potvrdili stav EU o nepriznavanju rezultata predsedničkih izbora u Belorusiji i nameru da uvedu sankcije protiv beloruskih državljana koji su odgovorni za falsifikovanje rezultata izbora i sprovođenje nasilja nad demonstrantima.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala