Američka vojska hoće bazu na Mesecu

© NASA . NASASvemirski brod kruži oko Meseca - ilustracija
Svemirski brod kruži oko Meseca - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američke svemirske snage razmatraju mogućnost lansiranja trupa u svemir, pa i uspostavljanje lunarne baze, iako će do tada verovatno proći mnogo godina.

Komandir američke svemirske komande Džon Šo saopštio je da će „u jednom trenutku poslati ljude u svemir“.

„Oni bi mogli da upravljaju iz komandnog centra negde u mesečevoj orbiti ili nekog drugog mesta“, naveo je Šo, govoreći u utorak na na svemirskoj konferenciji vazduhoplovstva.

Šo je, međutim, ukazao da će proći dosta vremena do eventualne realizacije te ideje. Za to je naveo dva razloga: svemir nije baš gostoljubivo mesto za ljude i napredak u razvijanju svemirske robotike.

„Najbolji roboti koje su ljudi ikada napravili su verovatno sateliti, bilo oni koji istražuju druge planete, ili koji rade u Zemljinoj orbiti“, rekao je on.

Umesto da trupe budu stacionirane na Mesecu, verovatnije je da će taj posao u dogledno vreme obavljati roboti, prenosi portal „Futurizm“.

„Imaćemo veliki broj automatizovanih i autonomnih sistema koji rade u zemljinoj i mesečevoj orbiti u godinama pred nama, a koji će obavljati aktivnosti nacionalne bezbednosti u svemiru“, kazao je Šo.

Svemirske snage već proučavaju da li je uopšte moguće imati stalno vojno prisustvo na Mesecu. Ranije ove godine, NASA se pridružila američkim svemirskim snagama da bi proučila da li fuzioni pogon može biti rešenje za pokretanje takve baze.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala