Vučić: Odluka EU nije protiv Srbije

© Tanjug / TARA RADOVANOVICAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da zemlje članice EU pri odlučivanju o promenama na "zelenoj listi" za putovanja nisu odlučivale samo o Srbiji, već o svim trećim zemljama koje nisu članice EU, te da ta odluka nije upućena protiv Srbije.

On kaže da su rezultati Srbije u oblasti borbe protiv korona virusa nesporni i neupitni i da to znaju svi i u EU i SAD.

"Svi znaju da imamo ubedljivo najbolju krivu, ali nisu doneli odluku, jer imaju užasnu situaciju u svojim zemljama", rekao je Vučić povodom odluke EU da ne "digne rampu" za srpske građane.

Zemlje članice EU nisu juče menjale listu trećih zemlja za koje ne važe restrikcije za ulazak u EU, tako da će ograničenja za putovanja građana Srbije nastaviti da važe i u prvoj polovini oktobra.

"Ta odluka je ''an ženeral'', a ne protiv Srbije", rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

"Kod nas se, iz meni nepoznatih razloga, vodi kampanja protiv EU, koju ne razumem sasvim, jer oni nisu odlučivali o Srbiji, već o svim zemljama koje nisu članice EU, a nisu mogli da se dogovore ni o članicama EU, a kamoli o trećim zemaljama", rekao je Vučić, odgovarajući na novinarska pitanja.

On je naveo da su u svim zemljama EU teška situacija.

"Što bi se bavili jednom pojedinačnom zemljom, kad moraju da odbiju pet drugih", rekao je Vučić.

Ulažemo u zdravstvo,a kako je u zdravstvu - tako je u državi

Srbija jedna od najbezbedijih zemalja, među tri u celoj Evropi po pitanju kovida 19 i najbezbednija je u regionu, sa najmanje zaražeih na 100.000 stanovnika, istakao je predsednik Aleksadnar Vučić i naveo da Srbija značajno ulaže u zdravstveni sistem, jer u savremenom svetu važi da - kakav je zdravstvenim sistem, takva je situacija u državi.

Vučić je poručio da je država u vreme kada su ljudi pomislili da se približavamo kraju pandemije odlučila da izgradi kovid, ali multifunkcionalnu bolnicu u Zemunu, jer je najvažnija briga o životu građana i dodatno osnaživanja zdravstvenih kapaciteta.

On je, nakon obilaska radova na izgradnji kovid bolnice u Zemunu, istakao da će to bili ne samo kovid, već multifunkcionalna bolnica, koja mora da bude gotova do 1. decembra, kako bi pomogla u rešavanju problema sa opakom bolešću.

Vučić je preneo da u istom tempu teku radovi u Kruševcu, na dva puta manjoj kovid bolnici, koja će biti od velikog značaja za Rasinski, Šumadijski, Raški, pa i deo Topličkog, Nišavsog i Moravičkog okruga.

"Pokazalo se da smo uprkos svim teškoćama i razaranju zdravstvenog sistema, bez ulaganja decenijama, uspeli da polako, postepeno podižemo zdravstvene kapacitete... To su na stotine miliona evra. Ogroman novac država ulaže u zdravstvenu infarstrukturu, jer je u savremenom svetu zdravstvo i zaštita života od najvećeg značaja. Kakav vam je zdravstveni sistem, takva je situacija u državi", rekao je Vučić.

Istakao je da je situacija sa kovidom 19 u Srbiji trenutno povoljna, ali da nas čekaju teška jesen i zima.

"Imamo ogroman strah i važno je da budemo disciplinovani i da pokušamo da sprečimo teške posledice na jesen i na zimu", rekao je Vučić.

On je izrazio zadovoljstvo što na izgradnji bolnice rade domaći izvođači, svakodnevno oko 400 ljudi.

Podsetio je na to da je sistem u aprilu, u junu i julu bio na ivici pucanja, kada su sve bolnice bile pune, dodajući da se i u tome vidi značaj novih bolnica koje se grade.

Zahvalio je svim lekarima, zdravstvenim radnicima, što brinu o ljudima i obavljaju najtezi posao.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala