Ruski toksikolog: Kod Navaljnog nisu oštećeni organi za detoksikaciju, što znači da nije otrovan

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografija Bolnica u Omsku gde je hospitalizovan Aleksej Navaljni
 Bolnica u Omsku gde je hospitalizovan Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Omski lekari nisu primetili da su kod Alekseja Navaljnog oštećeni organi koji su odgovorni za detoksikaciju, što ukazuje na to da u njegovom organizmu nije bilo otrovnih supstanci, izjavio je glavni toksikolog Omske oblasti i Sibirskog federalnog okruga Aleksandar Sabajev.
„Skrenuli smo pažnju na to da nisu bili oštećeni organi odgovorni za detoksikaciju – pluća, bubrezi i jetra, što takođe sugeriše da u organizmu nije bilo otrovnih supstanci. Otrovne supstance prvenstveno utiču na te organe, od prvog minuta od kako otrov dospe u organizam. Za celo vreme boravka u bolnici u Omsku kod Navaljnog nisu zabeležena oštećenja tih organa“, rekao je Sabajev.

Prema njegovim rečima, u klinici u Omsku Navaljnom nisu odredili terapiju detoksikacije, jer lekari nisu pronašli znakove trovanja. Pritom, pacijent je ostao živ, što potvrđuje ispravan način lečenja, pojasnio je toksikolog.

Sabajev ističe da su lekari primenili program lečenja metaboličkog stanja.

To je bolest, a ne uticaj hemijskih agensa. To je poremećaj organa unutrašnje sekrecije, to je metabolički poremećaj. To je metabolički haos, kako ga nazivam, koji je trebalo da se vrati u određene okvire kako ne bi došlo do fatalnih komplikacija. S tim smo se borili“, objasnio je ruski toksikolog.

Podsetimo, nemačka vlada je 2. septembra saopštila da je Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.

Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Pročitajte još:

 

   

Sve vesti
0