Putin čestitao kineskom predsedniku godišnjicu osnivanja Narodne Republike Kine

© AFP 2023 / GREG BAKERPripadnici kineskog vojnog orkestra u Velikoj sali naroda uoči nacionalnog praznika osnivanja Narodne Republike Kine
Pripadnici kineskog vojnog orkestra u Velikoj sali naroda uoči nacionalnog praznika osnivanja Narodne Republike Kine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je telegram čestitke predsedniku Narodne Republike Kine Si Đinpingu povodom 71. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine, u kojem je istakao značajnu ulogu Pekinga u međunarodnim poslovima, saopštila je pres-služba Kremlja.

„Vladimir Putin naglasio je da se Kina samouvereno kreće putem socijalno-ekonomskog i naučno-tehnološkog razvoja, s pravom uživa visok autoritet na svetskoj sceni i igra značajnu konstruktivnu ulogu u međunarodnim poslovima“, navodi se u saopštenju.

Putin je istakao da Rusija pridaje veliki značaj partnerstvu i strateškoj saradnji sa Kinom i da je usmerena na dalju izgradnju bilateralnog dijaloga i plodne saradnje u različitim oblastima. Putin je takođe primetio da je Rusija usmerena na koordinaciju napora u suprotstavljanju izazovima regionalne i globalne bezbednosti, uključujući pandemiju virusa korona.

„Ovo, nesumnjivo, odgovara osnovnim interesima ruskog i kineskog naroda, ide u skladu sa jačanjem bezbednosti i stabilnosti u celom svetu“, naglasio je predsednik.

Predsedavajući Komunističke partije Mao Cedung je 21. septembra 1949. godine proglasio Narodnu Republiku Kinu govorom na Prvom plenarnom zasedanju Kineske narodne politički konsultativne konferencije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala