Predsednik Bugarske: Izveštaj EK o Bugarskoj neuspeh i za Bugarsku i za Brisel

© AP Photo / Francois MoriRumen Radev
Rumen Radev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Bugarske Rumen Radev prokomentarisao je izveštaj Evropske komisije, čiji su autori ukazali na nedostatak rezultata u borbi protiv korupcije u zemlji, rekavši da je EK konstatovala probleme u Bugarskoj koji su očigledni već dugi niz godina.
„Ali kada mi komentarišemo ovaj izveštaj, moramo biti svesni da, koliko je izveštaj kritičan prema Bugarskoj, toliko je kritičan i prema samoj EU, jer je ovo samopriznavanje dugotrajnog neuspeha u borbi protiv korupcije. Nastavak mehanizma saradnje i provere, čak i u drugačijem obliku, dokaz je da Evropa neće popustiti vladi upravo zbog neuspeha sa korupcijom“, rekao je bugarski predsednik.

Bugarskoj se, posle jučerašnjeg kritičkog izveštaja Evropske komisije o stanju vladavine prava, sprema i drugi udarac - ovog puta od Evropskog parlamenta, navodi bugarski portal „Mediapul“.

Odbor Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove će večeras glasati o nacrtu rezolucije koja predviđa da se zadrži mehanizam za nadgledanje pravosudne reforme i borbe protiv korupcije u Bugarskoj.

Prema njegovim rečima, građani zemlje nisu čekali nikakve odluke van granica Bugarske i izašli su da protestuju protiv nesposobnosti da se izbore sa korupcijom, sa problemima u radu medija, sa oligarhijom i nekontrolisanim delovanjem glavnom tužioca Ivana Geševa.

„Sistematsko kršenje zakona od strane glavnog tužioca i njegovo stremljenje da po svaku cenu zaštiti vladu i određene oligarhe i napadne nepodobne, podriva temelje pravnog društva i zahteva reakciju celog pravosudnog sistema“, rekao je Radev.

On je prethodno saopštio da ga ne iznenađuju rezultati izveštaja o Bugarskoj.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala