Predsednici Rusije, SAD i Francuske usvojili izjavu o Karabahu

© Minoboronы Azerbaйdžana / Uđi u bazu fotografijaKonflikt u Nagorno-Karabahu
Konflikt u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednici Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske usvojili su izjavu o situaciji u Nagorno-Karabahu. Vladimir Putin, Emanuel Makron i Donald Tramp pozvali su na hitno okončanje borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Predsednici su pozvali Azerbejdžan i Jermeniju da bez preduslova obnove pregovore o Nagorno-Karabahu. 

„Predsednik Ruske Federacije, predsednik Sjedinjenih Američkih Država i predsednik Republike Francuske, predstavljajući države kopredsedavajuće Minske grupe OEBS-a, najoštrije osuđuju eskalaciju nasilja na kontakt liniji u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu“, navodi se u saopštenju.

„Pozivamo... lidere Jermenije i Azerbejdžana da odmah preuzmu obaveze u dobroj veri i bez postavljanja preduslova za nastavak pregovora o rešavanju situacije uz pomoć kopredsedavajućih Minske grupe OEBS-a“, navodi se u izjavi lidera zemalja kopredsedavajućih Minske grupe.

Predsednici Rusije, Francuske i Sjedinjenih Američkih Država takođe smatraju da treba odmah zaustaviti borbena dejstva u Nagorno-Karabahu.

„Pozivamo na hitni prekid borbenih dejstava između oružanih snaga strana učesnica“, ističe se u zajedničkoj izjavi.

U izjavi se dodaje i da predsednici žale zbog žrtava i izražavaju saučešće porodicama ubijenih i ranjenih.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je prošle nedelje. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o sukobima u Nagorno-Karabahu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala