Pentagon kupuje makete sovjetskog oružja

© AFP 2023 / Saul Loeb Pentagon
Pentagon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo odbrane SAD zainteresovano je za nabavku serije maketa nekih vrsta oružja sovjetske proizvodnje u punoj veličini za vojnu bazu Fort Bening, prenosi RT.

Kako se navodi u zahtevu Pentagona, makete oružja će biti korišćene u procesu obuke, uključujući razvoj „veština rukovanja oružjem protivnika“, navodi se u dokumentu u koji je RT imao uvid.

Kako se precizira u tekstu, makete za koje je Pentagon zainteresovan su, između ostalog, bacač granata RPG-7, protivavionski sistem „Strela 2“, automatska puška „Kalašnjikov“, snajperske puške „Dragunov“, kao i granate F-1, RGD-5 i RG-42, i one treba da budu napravljene od „veoma čvrstog uretana, kako bi izdržale dugogodišnje obuke“.

Pritom, kopije oružja treba da budu isporučene američkoj strani u „ručno napravljenim drvenim sanducima maslinaste boje sa oznakom vrste oružja i brojem serije na ruskom jeziku“, navodi se u dokumentu.

„Zainteresovani dobavljači treba da pošalju sva pitanja u vezi sa zahtevom što pre, kako bi kupac mogao da odgovori na njih. Trenutno nisu obezbeđena novčana sredstva, ali se očekuje da će biti dobijena“, ističe se.

Prošle godine je portal „Difens blog“ saopštio da su američki vojnici u okviru vojnih vežbi koristili makete ruske vojne tehnike, između ostalog protivavionskih sistema „Tor“ i „Osa“.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala