Nebenzja: U Nagorno-Karabahu ne podržavamo nijednu stranu protiv one druge

© Sputnik / Nэnsi Siselь / Uđi u bazu fotografijaStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija se zalaže za rešenje konflikta u Nagorno-Karabahu i ne podržava nijednu od strana protiv one druge, izjavio je ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.
„Turska nedvosmisleno podržava Azerbejdžan. Mi to znamo. Ali, to ne znači da smo mi na drugoj strani i da podržavamo Jermeniju protiv Azerbejdžana. To nije tako. Mi podržavamo pravedno rešavanje problema, prekid vatre, prekid borbenih dejstava“, rekao je ambasador.

Želimo, dodao je, da obe zemlje prekinu sa tom eskalacijom.

Nebenzja je, takođe, rekao da internacionalizacija ovog problema neće biti od pomoći, nego da će se situacija samo još više zaoštriti.

„Moskva poziva sve strane da pokažu maksimalnu uzdržanost i da rade na deeskalaciji“, poručio je on.

Ambasador se nada da će zajednička izjava, koju su ranije danas usvojili poredsednici Rusije, Francuske i SAD, uticati na strane u konfliktu. Za sada, kaže, Moskva ne vidi spremnost dve strane za dijalog.

„Konflikt u Nagorno-Karabahu nas veoma brine. Ne zbog toga što je tako blizu našim granicama, već pre svega zbog toga što nam tuđi nisu n Azerbejdžan ni Jermenija. Imamo posebne odnose sa obe zemlje“, rekao je stalni predstavnik Rusije u svetskoj organizaciji.

Ranije danas, predsednici Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske usvojili su izjavu o situaciji u Nagorno-Karabahu.

Vladimir Putin, Emanuel Makron i Donald Tramp pozvali su na hitno okončanje borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Predsednici su pozvali Azerbejdžan i Jermeniju da bez preduslova obnove pregovore o Nagorno-Karabahu. 

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedelje. Dve strane se međusobno optužuju za iniciranje sukoba. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je 27. septembra saopštilo da su Oružane snage Jermenije granatirale mesta na liniji razgraničenja u Karabahu i da među žrtvama ima civila i vojnika. Prema izjavama Ministarstva odbrane Jermenije, Karabah je bio podvrgnut vazdušnim i raketnim napadima. Jerevan je tvrdio da je Baku započeo ofanzivu u pravcu Karabaha.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala