Moskva poziva Organizaciju za zabranu hemijskog oružja da zajedno istraže incident s Navaljnim

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusija
MIP Rusija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je pozvala eksperte Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) da zajedno istraže incident sa ruskim blogerom i opozicionarom Aleksejem Navaljni, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

Kako je rekla, Moskva je iznela taj predlog u svetlu širenja verzije o „trovanju“ blogera, koje se pridržavaju Nemačka i njeni NATO saveznici.

Zaharova je precizirala da je rusko stalno predstavništvo pri OZHO pozvalo ekperte Tehničkog sekretarijata organizacije da dođu u Rusiju radi saradnje sa moskovskim specijalistima.

„Očekujemo da će naš predlog dobiti pozitivan odgovor“, rekla je ona i dodala da je takva saradnja neophodna da bi se razjasnile okolnosti incidenta.

Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da Rusija ne dobija potrebnu pomoć od tehničkog sekretarijata Organizacije za zabranu hemijskog oružja u situaciji sa Aleksejem Navaljnim.

Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala