Milanu Todorovu nagrada Društva književnika Vojvodine

© Foto : Arhiva ArhipelagaMilan Todorov
Milan Todorov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nagradu za knjigu godine Društva književnika Vojvodine pripala je Milanu Todorovu za zbirku pripovedaka „Telefonski imenik mrtvih pretplatnika“ objavljenu 2019. godine u izdanju Arhipelaga.

U saopštenju žirija koji je radio u sastavu dr Jelena Marićević, Miroslav Nikolić i Nedeljko Terzić kaže se da je Milan Todorov, preplićući prošlost i sadašnjost, ljudske sudbine i nepristajanje na olako prihvatanje čovekove prolaznosti, sačinio uverljivu sliku neponovljive ljudskosti.

„Todorov i dok piše o nestajanju, kao i egzistencijalnom strahu od svakolikog gubitka, čini to sa jasnim uverenjem da uvek imamo mogućnost preobražaja ukoliko sačuvamo ljudskost uprkos vremenu zaborava“, ocenio je žiri Društva književnika Vojvodine.
© Foto : Arhiva ArhipelagaNagrađena zbirka priča Milana Todorova
Milanu Todorovu nagrada Društva književnika Vojvodine - Sputnik Srbija
Nagrađena zbirka priča Milana Todorova

Milan Todorov diplomirao je jugoslovensku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Objavio je knjige priča: „Uhom za kruhom“, „Bezbroj naših života“, „Ne mogu ovde da dočekam jutro“ i „Telefonski imenik mrtvih pretplatnika“, kao i romane „Lek protiv smrti“, „Redosled jednostavnih stvari“ i „Pristanište“. Njegova drama „Kuninsko leto“ izvođena je u Srpskom narodnom pozorištu 1985/1986.

Nagrada Društva književnika Vojvodine dodeljuje se članovima DKV koji u godišnjem ciklusu objave prvo izdanje originalnog književnog dela svih književnih žanrova.

Pored dobitnika Milana Todorova, u najužem izboru našli su se i roman Nade Dušanić „Raskid“ i knjiga pesama Radovana Vlahovića „Bdenje nad smislom“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala