Memorijal Nadežde Petrović – od Meštrovićevog Vidovdana do „Karantina za ptice“

© Sputnjiku ustupio Predrag ŽivkovićPlakat 30. Memorijala Nadežde Petrović
Plakat 30. Memorijala Nadežde Petrović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jubilarni 30. Memorijal Nadežde Petrović pod nazivom „Na jug, na jug! Idemo na jug!“ svečano će biti otvoren u subotu, 3. oktobra, u 13 časova u umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku.

Memorijal Nadežde Petrović, najstarija i jedna od najznačajnijih manifestacija iz oblasti savremene vizuelne umetnosti u Srbiji, ove godine obeležava 60 godina postojanja.

Ovogodišnji selektor Memorijala prof. dr Sarita Vujković, direktorka Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske kaže da će „na velikoj izložbi koja će obuhvatiti gotovo celi grad biti predstavljeno 28 umetnika i dve umetničke grupe“.

„Koncept izložbe vezuje se za život, rad i modernističke ideje naše najznačajnije slikarke. Kako je Nadežda Petrović organizovala prvu jugoslovensku slikarsku koloniju 1905. godine u nastojanju da poveže umetnike iz cele Jugoslavije, tako smo mi danas uključili umetnike iz cele bivše Jugoslavije i iz Bugarske“, kaže selektor Memorijala.

Memorijal se odvija na 11 lokacija u Čačku, u šest umetničkih galerija i pet javnih prostora. Prema rečima selektora „svi galerijski prostori su sigurna mesta“.

Pored umetničke galerije „Nadežda Petrović“ koja je centralno i polazno mesto cele izložbe, značajna lokacija je i Dom kulture grada Čačka gde je izložen „Fikus gorostas“, koji je „prateći vizuelni identitet cele manifestacije“.

„Taj efemerni simbol grada Čačka bio je polazna tačka koja nam je pomogla da se grananjem povežu brojni umetnici“, kaže Sarita Vujković.

Značajni radovi nalaze se na javnim lokacijama, tako da će u Rimskim termama umetnica iz Makedonije Žanet Vangeli imati zvučnu instalaciju, a na Rimskom trgu nalazi se rad hrvatskog umetnika Dalibora Martinisa.

Na platou ispred Doma kulture biće veliki šator, odnosno Meštrovićev Vidovdanski hram, srpskog umetnika Radoša Antonijevića, koji je urađen posebno za ovu priliku.

U gradskom parku postavlja se instalacija Vladimira Perića Talenta „Karantin za ptice“ koja govori o trenutnoj situaciji u vezi sa korona virusom i govori o našem načinu življenja i okolini koja nas okružuje. Taj rad će ostati tu i po završetku memorijala.

Jubilarni 30. Memorijal Nadežde Petrović traje do 11. novembra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala