Makron: Francuska će poslati avion po novinare „Monda“ ranjene u Karabahu

© AP Photo / Francois MorEmanuel Makron
Emanuel Makron - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da će po novinare lista „Mond“, koji su danas ranjeni u Nagorno-Karabahu, biti poslat avion kojim će biti prebačeni u Francusku.
„Sanitetski avion spreman je za poletanje. Činimo sve da se na licu mesta stabilizuje stanje ranjenih pre nego što budu evakuisani“, rekao je Makron, koji je stigao na samit EU u Briselu.

Izrazio je podršku novinaru i fotografu „Monda“, koji su ranjeni u Karabahu, kao i celokupnom kolektivu lista.

Istovremeno, Makron je istakao da Francuska raspolaže informacijama da su se sirijski militanti uputili u Nagorno-Karabah kako bi učestvovali borbenim dejstvima.

„Situacija u Karabahu je složena. Takođe želim da jasno kažem da danas imamo informacije koje sa pouzdanom sigurnošću ukazuju na to da su militanti džihadističkih grupa napustili vojne operacije u Siriji da bi se pridružili oružanim dejstvima u Karabahu “, rekao je.

Kako je rekao, to je „veoma ozbiljan i nov faktor“.

„O tome ćemo razgovarati i ovde na pregovorima u EU“, dodao je on.

Po dolasku na samit EU, on je rekao da je Evropskoj uniji potreban „energičan dijalog“ sa Rusijom radi razgovora o bilateralnim pitanjima i rešavanju međunarodnih sukoba.

„Potreban nam je energičan dijalog sa Rusijom, neophodno je da se vodi dijalog o našim bilateralnim odnosima, kao i da bi se rešile mnogobrojne krize u zoni našeg susedstva“, rekao je Makron, istakavši svoje intenzivne kontakte sa ruskim predsednikom poslednjih dana o situaciji u Belorusiji i u Nagorno-Karabahu.

Francuski lider je dodao da se dogovorio sa ruskim i američkim kolegom, Vladimirom Putinom i Donaldom Trampom da razmenjuju sve informacije o situaciji u Karabahu.

Ranije je saopšteno da su se novinari francuskog lista „Mond“ našli pod azerbejdžanskom paljbom u gradu Martuni u Nagorno-Karabahu.

Predsednici Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske usvojili su ranije danas izjavu o situaciji u Nagorno-Karabahu. Vladimir Putin, Emanuel Makron i Donald Tramp pozvali su na hitno okončanje borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Predsednici su pozvali Azerbejdžan i Jermeniju da bez preduslova obnove pregovore o Nagorno-Karabahu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala