London predstavio plan „političkog ratovanja“ protiv „autoritarnih protivnika“

© AP Photo / Thanassis StavrakisPogled na zgradu parlamenta u Londonu
Pogled na zgradu parlamenta u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Načelnik štaba odbrane Velike Britanije Nik Karter predstavio je plan „političkog ratovanja“ protiv njenih navodno „autoritarnih protivnika“, a istovremeno je optužio Rusiju da redovno koristi sajber i informacione napade protiv svojih protivnika.
„Naši autoritarni protivnici tretiraju strateški kontekst kao trajnu borbu u kojoj se koriste i nevojna i vojna sredstva, koja nisu ograničena nikakvom razlikom između rata i mira. Ti režimi smatraju da su oni već uvučeni u intenzivni sukob, koji je pretežno političkog karaktera, pre nego kinetičkog. Njihova strategija 'političkog rata' usmerena je na podrivanje jedinstva, ekonomske, političke i socijalne stabilnosti i na borbu za stratešku premoć u ključnim regionima sveta“, navodi se u saopštenju Kartera, koje je objavljeno na sajtu Vlade Velike Britanije.

Među zemljama koje navodno koriste takve metode Karter je naveo Rusiju, Kinu, Severnu Koreju i Iran.

„U poslednjih nekoliko godina, Rusija je redovno koristila sajber i informacione napade protiv svojih protivnika. Upečatljivi primeri uključuju finansijski i energetski sektor Ukrajine 2017. godine i Organizaciju za zabranu hemijskog oružja 2018. Iran i Severna Koreja slede taj primer“, tvrdi načelnik štaba odbane Velike Britanije.

U saopštenju Karter ističe da Velika Britanija treba iz korena da promeni svoj način razmišljanja kako bi obuzdala „autoritarne protivnike“. On je predstavio koncept u kome se ističe da je potrebno voditi borbu „ispod praga rata“, kako bi se protivnicima uskratila mogućnost da postignu ciljeve u strategiji „svršenog čina“.

Pored toga, Karter predlaže da se fokusiraju na formiranje saveza i jačanje saradnje. 

Rusija je više puta odbacivala optužbe o pokušajima da utiče da demokratske procese u drugim zemljama.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala