Jermenija: Konstantna napetost u Nagorno-Karabahu

© REUTERS / ARMENIAN FOREIGN MINISTRYUništeni automobili i krater od vazdušnog napada azerbejdžanskih snaga na Nagorno-Karabah
Uništeni automobili i krater od vazdušnog napada azerbejdžanskih snaga na Nagorno-Karabah - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan saopštila je o konstantnoj napetosti na kontakt liniji u Karabahu.

„Večeras je na karabaško-azerbejdžanskoj liniji dodira održavana relativno konstantna napetost... U ovom trenutku napeto je u svim pravcima linije dodira... Operativno-taktička situacija se nije promenila“, napisala je Stepanjanova na Fejsbuku.

Prema njenim rečima, u nekim oblastima nastavljeno je granatiranje iz artiljerijskog i vatrenog oružja.

„Da bi poboljšao borbene formacije, neprijatelj je pokušao da se pregrupiše i preusmeri snage. Ova dejstva su na vreme primetile i presekle jedinice Armije odbrane (Karabaha)“, istakla je portparolka.

Sukobi u Nagorno-Karabahu

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedelje. Dve strane se međusobno optužuju za iniciranje sukoba. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je 27. septembra saopštilo da su Oružane snage Jermenije granatirale mesta na liniji razgraničenja u Karabahu i da među žrtvama ima civila i vojnika. Prema izjavama Ministarstva odbrane Jermenije, Karabah je bio podvrgnut vazdušnim i raketnim napadima. Jerevan je tvrdio da je Baku započeo ofanzivu u pravcu Karabaha.

U nepriznatoj republici Nagorno-Karabah saopštili su da je nekoliko mesta, uključujući i glavni grad Stepanakert, podvrgnuto artiljerijskoj paljbi. Vlasti su pozvale stanovništvo da se sakrije, a kasnije su proglasile vanredno stanje i mobilizaciju u Karabahu.

Jermenija je takođe proglasila ratno stanje i objavila opštu mobilizaciju. Predsednik Azerbejdžana odobrio je uvođenje ratnog stanja u brojnim gradovima i regionima zemlje i policijski čas u zemlji, a takođe je objavio delimičnu mobilizaciju.

Niz država, uključujući Rusiju i Francusku, pozvale su strane da na uzdržanost. Turska je objavila da će pružiti Azerbejdžanu svu potrebnu podršku u kontekstu novog zaoštravanja situacije u Nagorno-Karabahu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala