Bugarski poslanici rekli „da“ obeležavanju Dana bugarske pismenosti, umesto slovenske

© AP Photo / Valentina PetrovaBugarski parlament
Bugarski parlament - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarski poslanici su podržali predlog zakona koji predviđa promenu naziva praznika 24. maja i obeležavanje Dana bugarske pismenosti, a ne slovenske.

Predloženo je da se naziv praznika promeni u Dan bugarske pismenosti, obrazovanja i kulture, umesto aktuelnog naziva - Dan bugarskog obrazovanja, kulture i slovenske pismenosti.

Kako je prenela agencija „Fokus“, 73 poslanika je glasalo za, četiri su glasala protiv, dok je njih 34 bilo uzdržano.

Autor predloga zakona je parlamentarna nacionalistička stranka VMRO BND. On je podnet na razmatranje Narodnoj skupštini početkom juna.

Prema rečima poslanika te stranke, kopredsedavajućeg koalicije „Udružene patriote“ Iskrena Veselinova, država treba zvanično da zaštiti činjenicu da je ćirilica bugarsko pismo.

„Ćirilica je bugarsko pismo. Ne osporavamo ničije pravo da njome piše. Tu istorijsku istinu treba zaštititi na odgovarajući način“, rekao je on u junu.

S tim u vezi, njegov kolega iz koalicije Krasimir Bogdanov izjavio je da „sa istorijskog stanovišta termin 'slovenska pismenost', kada je reč o prazniku 24. maja – nije ispravan“.

U Bugarskoj je 24. maj zvanični praznik i široko se obeležava. Tog dana dan Bugari proslavljaju delo svete braće Ćirila i Metodija (iako u Bugarskoj postoji zaseban praznik u čast prosvetitelja - 11. maja), koji su stvorili prvo slovensko pismo u 9. veku - glagoljicu. Smatra se da je ćirilicu kasnije stvorio njihov učenik Klement Ohridski.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala