Brisel proširio sankcije zbog Krima, na listi i graditelji Krimskog mosta

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaVoz preko Krimskog mosta
Voz preko Krimskog mosta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija unela je dva fizička lica i četiri kompanije, koji su učestvovali u izgradnji Krimskog mosta, na sankcioni spisak. Kako se navodi u obrazloženju, oni „podrivaju teritorijalnu celovitost, suverenitet i nezavisnost“ Kijeva.

Radi se o Aleksandru Ganovu, generalnom direktoru „Grand servis ekspres“, kompanije koja se bavi železničkim transportom na Krim, kao i o Leonidu Riženjkinu kojeg je predsednik Rusije ove godine odlikovao za zasluge u izgradnji Krimskog mosta.

Sankcionim spiskom su sada obuhvaćene i kompanije „Lenpromtransprojekt“, „Direkcija za izgradnju železničke pruge Berkakit-Tomot-Jakutsk“, „Krimska železnica“ i Krimska prva osiguravajuća kompanija.

Odnosi Rusije i zapadnih zemalja pogoršali su se nakon što je Krim postao deo Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu.

Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom, privremeno okupiranom teritorijom. 

Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, na pitanje Krima je definitivno stavljena tačka.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala