Napad azerbejdžanske artiljerije u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija

Iz minuta u minut: Jermenija saopštila da je oborila neprijateljski dron blizu Jerevana

Pratite nas
Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je svoje podatke o gubicima Oružanih snaga Jermenije u vojnoj tehnici tokom vojnih sukoba na liniji dodira u Nagorno-Karabahu.

„Od jutra 27. septembra do 21.30, 30. septembra, neprijatelj je pretrpeo značajne gubitke u ljudstvu, vojnoj i borbenoj tehnici i bio prinuđen da se povuče sa ranije zauzetih položaja i važnih područja duž čitavog fronta“, saopštilo je Ministarstvo.

Kako se navodi, ukupni gubici tokom ovog perioda su: do 200 tenkova i drugih oklopnih vozila; 228 artiljerijskih oruđa, raketnih sistema i minobacača; 30 sistema PVO; šest komandnih punktova i osmatračnica; skladišta municije; više od 110 automobilske tehnike; jedan protivavionski raketni sistem S-300.

Sukobi u Nagorno-Karabahu

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedelje. Dve strane se međusobno optužuju za iniciranje sukoba. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je 27. septembra saopštilo da su Oružane snage Jermenije granatirale mesta na liniji razgraničenja u Karabahu i da među žrtvama ima civila i vojnika. Prema izjavama Ministarstva odbrane Jermenije, Karabah je bio podvrgnut vazdušnim i raketnim napadima. Jerevan je tvrdio da je Baku započeo ofanzivu u pravcu Karabaha.

U nepriznatoj republici Nagorno-Karabah saopštili su da je nekoliko mesta, uključujući i glavni grad Stepanakert, podvrgnuto artiljerijskoj paljbi. Vlasti su pozvale stanovništvo da se sakrije, a kasnije su proglasile vanredno stanje i mobilizaciju u Karabahu.

Jermenija je takođe proglasila ratno stanje i objavila opštu mobilizaciju. Predsednik Azerbejdžana odobrio je uvođenje ratnog stanja u brojnim gradovima i regionima zemlje i policijski čas u zemlji, a takođe je objavio delimičnu mobilizaciju.

Niz država, uključujući Rusiju i Francusku, pozvale su strane da na uzdržanost. Turska je objavila da će pružiti Azerbejdžanu svu potrebnu podršku u kontekstu novog zaoštravanja situacije u Nagorno-Karabahu.

Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:39 01.10.2020

Jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je da su jermenske snage uništile četiri protivnička drona iznad Jermenije.
On je ranije rekao da su iznad dve oblasti uočene četiri bespilotne letelice i da su jermenske snage uništile tri, usredsredivši se potom na neutralizaciju i četvrtog.

„I četvrti dron je uništen“, napisao je Pašinjan na Fejsbuku.

Prethodno je portparolka Ministarstva odbrane republike Šušan Stepanjan rekla da je jedna osoba poginula, a dve ranjene usled napada azerbejdžanskog drona na jermensko selo Mec Masrik nedaleko od autoputa, koji povezuje Jermeniju sa Nagorno-Karabahom.

„Neprijatelj je upotrebio artiljeriju u pravcu sela Šatvan jermenske Gegarkunikske oblasti, a udarni dron je ispalila raketu na selo Mec Masrik, usled čega je poginuo muškarac 1967. godište, a dva civila su ranjena“, napisala je ona na Fejsbuku.

22:09 01.10.2020

Jermenske snage protivvazduhoplovne odbrane oborile su neprijateljsku bespilotnu letelicu nedaleko od Jerevena, izjavila je portparolka Ministarstva odbrane te zemlje Šušan Stepanjan.

„Snage PVO Jermenije oborile su dron neprijatelja iznad Kotajske oblasti“, rekla je ona, ne navodeći druge detalje.

20:15 01.10.2020

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan smatra da su nedopustivi pozivi Minske grupe OEBS za prekid vatre u Nagorno-Karabahu, ako se uzme u obzir da 30 godina nisu mogli da reše problem.

„Minska grupa, koju čine SAD, Rusija i Francuska, za 30 godina nisu uspele da reše problem Karabaha. A danas pokušavaju da nađu put ka primirju imajući u vidu negativne događaje i to je nedopustivo. Ako zaista postoji želja da se dođe do rešenja problema onda okupatori treba da napuste te teritorije, samo na taj način će biti nađeno rešenje“, rekao je Erdogan pred turskim parlamentom.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Erdogan kritikovao OEBS za poziv na prekid vatre u Karabahu

Kako kaže, diskutovao je o ovom problemu s predsednicima Rusije, SAD i Francuske.

„Ali, rezultata nema. Naša braća ne mogu da se vrate na svoju zemlju. A pošto rezultata nema, sad je pravi trenutak da do njega dođemo i Azerbejdžan je preduzeo korake kako bi samostalno presekao pupčanu vrpcu“, rekao je on.

19:49 01.10.2020

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je saopštilo da je tokom kontraofanzive azerbejdžanskih oružanih snaga od 27. septembra onesposobljeno do 200 tenkova, više od 228 artiljerijskog oružja, 300 sistema protivvazdušne odbrane, šest komandno-kontrolnih punktova, pet skladišta municije i jedan sistem protivvavionski rakterni kompleks S-300 jermenskih oružanih snaga.

Portparol azerbejdžanskog Ministarstva odbrane, potpukovnik Anar Ejvazov izjavio je na brifingu da azerbejdžanska vojska uspešno nastavlja kontraofanzivu. Prema njegovim rečima, jermenske oružane snage su petog dana operacije pretrpele velike gubitke.

„Jermenske oružane snage prinuđene su da se povlače u raznim pravcima“, rekao je.

19:34 01.10.2020

Jermenija je odlučila da pozove ambasadora u Izraelu na konsultacije jer ta zemlja snabdeva Azerbejdžan oružjem, izjavila je portparolka jermenskog Ministarstva spoljnih poslova Ana Nagdanjan.

„Za nas je neprihvatljivo da Izrael isporučuje Azerbejdžanu ultra-moderno oružje, posebno sada, u uslovima agresije Azerbejdžana uz podršku Turske (protiv Karabaha). Imajući to u vidu doneli smo odluku da pozove našeg ambasadora na konsultacije“, rekla je Nagdaljan.

19:27 01.10.2020

Lekari bolnice u Stepanakertu, prestonici nepriznate republike Nagorno-Karabah, završili su nakon tri sata operaciju novinara francuskog „Monda“, ranjenog ranije danas. Novinar je sada van životne opasnosti ali je njegovo stanje je i dalje teško. Za sat vremena on će biti prebačen u Jerevan.

Kako je izjavio tamošnji ministar zdravlja Karabaha Ararat Ogandžanjan, novinar ima višestruke povrede abdomena, povrede grudnog koša, prelome potkolenice i ramena.

Emanuel Makron - Sputnik Srbija
Makron: Francuska će poslati avion po novinare „Monda“ ranjene u Karabahu

U mestu Martuni operisan je drugi ranjeni novinar, Rafael Šarl Jagobzade. Njegovo stanje je stabilno i može da komunicira. On je, u međuvremenu, prevezen u bolnicu u Stepanakertu.

Ranije je saopšteno da su se novinari francuskog lista „Mond“ našli pod azerbejdžanskom paljbom u gradu Martuni u Nagorno-Karabahu.

Tim povodom je reagovao i francuski predsednik Emanuel Makron koji je rekao da će po ranjene novinare biti poslat avion kojim će biti prebačeni u Francusku. Izrazio je podršku novinaru i fotografu „Monda“, koji su ranjeni u Karabahu, kao i celokupnom kolektivu lista.

19:04 01.10.2020

Avinjan je na svojoj Fejsbuk stranici objavio infografiku, prema kojoj je, pored pomenutih brojki, Azerbejdžan od početka eskalacije izgubio 90 bespilotnih letelica, 12 helikoptera, 181 tenk i borbeno vozilo pešadije, tri teška vatrena sistema, dva sistema „Smerč“ i četiri aviona.

Ranije je Karabah objavio izveštaj o gubicima Azerbejdžana, prema kojem su azerbejdžanske oružane snage proteklog dana izgubile 130 ljudi, ranjeno je 260, a uništeno 29 jedinica oklopnih vozila, tri raketna lansera TOS i 11 dronova.

17:40 01.10.2020

Portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan izjavila je da su azerbejdžanske oružane snage pucale na autoput u Jermeniji, koji se nalazi u blizini trase Vardenis-Martakert koja vodi do Karabaha.

„Neprijatelj je izveo artiljerijski napad na autoput Vardenis-Sotk u Jermeniji“, napisala je ona na Fejsbuku i dodala da nema podataka o povređenima.

 

 

Sukob u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Objavljen snimak uništavanja vojnog konvoja jermenskih snaga /video/
17:25 01.10.2020

Prema rečima gubernatora, svi podaci ukazuju na to da je raketa došla iz pravca Azerbejdžana.

„Gubernator iranske provincije Hodafarin je izjavio da je usled udara iz raketnog sistema u selu Parvizhanlu ranjeno šestogodišnje dete. Granata je pogodila stambenu zgradu. Geolokacija sela ukazuje da su napad izvele oružane snage Azerbejdžana“, navedeno je u saopštenju i istaknuto da se to selo nalazi na granici Nagornokarabaške Republike i Irana, na 10-12 kilometara od mesta gde su razmeštene azerbejdžanske snage i granica Azerbejdžana.

16:31 01.10.2020

Prema podacima Sputnjika Jermenija, tokom paljbe je, pored novinara francuskog lista „Mond“, povređen operater televizijskog kanala „Jermenija“. Jermenski list „24 njuz“ saopštio je da je njegov reporter ranjen tokom napada azerbejdžanskih oružanih snaga u Karabahu.

Prema rečima Tatojana, pod paljbom se našao i automobil u kojem su se nalazili novinari „Frans presa“.

„Članovi grupe su nosili posebnu odeću sa novinarskim oznakama. Vozilo koje se našlo pod paljbom takođe je imalo natpis 'PRES'. Sve ovo svedoči o neselektivnom ciljanju civilnih naselja. U slučaju sa novinarima ovo zaslužuje još veću osudu, jer su pod posebnom zaštitom“, rekao je ombudsman.

Ranije je saopšteno da su se dva novinara francuskog lista „Mond“ našla pod azerbejdžanskom paljbom u gradu Martuni u Nagorno-Karabahu. 

14:33 01.10.2020

Stanje novinara francuskog „Monda“ ranjenog u Karabahu je teško. Trenutno ga operišu u Stepanakertu, saopštio je jermenski Jedinstveni informativni centar.

„Stanje dopisnika ‘Monda’ je teško, operišu ga u Medicinskom centru Stepanakert. Tokom granatiranja Oružanih snaga Azerbejdžana novinari su ranjeni u zgradi gradske kuće Martuni“, navodi se u saopštenju.

14:21 01.10.2020

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je saopštilo da u današnjim borbama u Nagorno-Karabahu nije koristilo vojne avione i helikoptere, te da su saopštenja jermenske strane o tome da su letelice oborene – dezinformacija.

„Informacije o tome da je jermenska strana danas oborila tri aviona, dva helikoptera i šest bespilotnih letelica vazduhoplovnih snaga Azerbejdžana su dezinformacije. Naša avijacija danas uopšte nije poletala“, rekao je portparol Ministarstva odbrane Azerbejdžana, pukovnik Vagif Dargjahli.

13:50 01.10.2020

Oružane snage Azerbejdžana napale su automobil u kojem su se nalazili dopisnici agencije Frans pres, saopštio je Informativni štab Arcaha (Nagorno-Karabah).

13:47 01.10.2020

Jermenski list „24Njuz“ saopštio je da je njihov reporter povređen prilikom napada azerbejdžanskih oružanih snaga u Nagorno-Karabahu.

„Među novinarima, koji su se našli na udaru azerbejdžanskih oružanih snaga u Martuniju, bio je i reporter '24Njuz' Sevak Vardumjan. Ranjen je u leđa, a trenutno se nalazi u bolnici“, saopšteno je na Telegramu.

13:36 01.10.2020

Portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan saopštio je da je vojska Nagorno-Karabaha oborila treći avion koji je pripadao Vazduhoplovnim snagama Azerbejdžana.

11:12 01.10.2020

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da jermenska vojska trpi velike gubitke na celoj liniji dodira u Karabahu.

„Pod napadom azerbejdžanskih snaga, jermenske vojne formacije trpe velike gubitke na celom frontu. Saznali smo da jermenske jedinice, koje se nalaze na okupiranim teritorijama Azerbejdžana imaju ozbiljne poteškoće u pružanju materijalno-tehničke podrške svojim jedinicama. Jermenska vojna komanda zabrinuta je jer pozadina, plašeći se napada naših jedinica, odbija da isporučuje municiju i gorivo jedinicama na prvim linijama“, saopštila je pres-služba Ministarstva.

10:56 01.10.2020

Predgrađe glavnog grada Karabaha, Stepanakerta, trenutno je pod napadom, javio je jermenski Sputnjik.

„Kako javljaju dopisnici Sputnjika Jermenija iz Stepanakerta, trenutno je u toku žestoko granatiranje glavnog grada Karabaha“, navodi se u saopštenju.

Napominje se da se nisu čule sirene, što znači da nisu napali dronovi.  

10:24 01.10.2020

Armija odbrane Karabaha oborila je tri helikoptera Oružanih snaga Azerbejdžana tokom noći i jutra, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan na brifingu.

„Ukupno su noćas i rano jutros Oružane snage Azerbejdžana izgubile 350-360 (ljudi), 600 je ranjeno. Oborena su tri helikoptera, uključujući jedan koji je pao na teritoriju Irana, o čemu smo nedavno saopštili“, precizirao je Ovanisjan.

Prema njegovim rečima, pogođeno je i 15 azerbejdžanskih oklopnih vozila, uništen sistem „Smerč“ i šest bespilotnih letelica.

09:39 01.10.2020
09:22 01.10.2020

Ministarstvo odbrane Jermenije pozvalo je dobrovoljce, koji odlaze na liniju dodira u Nagorno-Karabahu, da koordinišu svoje akcije sa vojnim strukturama.

„Ministarstvo odbrane veoma ceni želju desetina hiljada sunarodnika da brane svoju otadžbinu, ali apeluje na strogu usklađenost dejstava. Već je bilo slučajeva kada su grupe dobrovoljaca odlazile na prvu liniju fronta bez koordinacije sa odgovarajućim vojnim strukturama, što može da izazove probleme prilikom efikasne organizacije borbenih dejstava“, navodi se u saopštenju Ministarstva objavljenom na Fejsbuku.

Ministarstvo odbrane je zatražilo od svih građana, uključujući i rezerviste, ali one koji žele da se priključe kao dobrovoljci, da izbegavaju nekoordinirane akcije, da sa teritorijalnim vojnim komesarijatima dogovaraju sve korake u vezi sa prijavom za dobrovoljce i slanjem na prvu liniju fronta.

08:58 01.10.2020

Azerbejdžan je proteklog dana izgubio 29 jedinica oklopne tehnike i 11 bespilotnih letelica, saopštio je v. d. portprarola Armije odbrane Karabaha Suren Sarumjan.

„Proteklog dana azerbejdžanske oružane snage izgubile su 130 ljudi, a 260 je ranjeno. Uništeno je 29 jedinica azerbejdžanskih oklopnih vozila, tri raketna lansera TOS i 11 dronova“, rekao je Sarumjan na brifingu.

08:32 01.10.2020

Tokom noćnih borbi jedinice azerbejdžanske vojske izvršile su artiljerijske napade na položaje Oružanih snaga Jermenije stacioniranih na teritoriji Karabaha, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

08:18 01.10.2020

Jermenska strana saopštila je da nastavlja da odbija neprijateljske napade koristeći artiljeriju haubica.  

08:05 01.10.2020

U Karabahu je oboren još jedan dron, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan.

Portparol nije navodio ostale detalje. Međutim, kako javlja dopisnik jermenskog Sputnjika, dron je oboren iznad Stepanakerta. Uveče je u glavnom gradu Karabaha objavljen signal za vazdušnu opasnost.

07:51 01.10.2020
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala