Vakcina za sve, ili nas čeka katastrofa: Gejts o dva moguća scenarija borbe protiv pandemije

© AP Photo / Samuel HabtabBil Gejts
Bil Gejts - Sputnik Srbija
Pratite nas
Efikasna i bezbedna vakcina protiv virusa korona biće dostupna početkom sledeće godine. I biće ih više. Zahvaljujući tom naučnom uspehu, svet će konačno imati šansu da izbriše pretnju pandemije i vrati se normalnom životu, naveo je Bil Gejts, dodajući da vakcina mora biti dostupna za sve, ili nas čeka katastrofa.

Kada bude sprovedena vakcinacija, vlade širom sveta će moći da ukinu mere distanciranja, ljudi više neće nositi maske i svetska ekonomija će se ponovo pokrenuti, napisao je Gejts u autorskom tekstu u italijanskom listu „Korijere dela sera“.

Laborant tokom ispitivanja vakcine protiv virusa korone u kompaniji Astra Zeneka - Sputnik Srbija
Srbija blizu dogovora o nabavci vakcine protiv virusa korona

Gejts, čiji je fond osnivač organizacija GAVI i CEPI, koje zajedno sa SZO upravljaju COVAX-om, sa zadatkom saradnje u razvoju vakcine, navodi da bolest neće biti uništena odmah.

„Da bismo to postigli, potrebni su kapaciteti za proizvodnju milijardi doza vakcine, da pronađemo novac za to i da napravimo najbolju strategiju za njenu distribuciju“, navodi Gejts.

On objašnjava da je trenutno najveći deo vakcina koje su u razvoju namenjeno bogatim zemljama, budući da su potpisale ugovore sa velikim farmaceutskim kompanijama i rezervisale ih.

Gejts se pita šta će biti sa ostalim zemljama, pogotovo onim siromašnijim i navodi da će, kako sada stvari stoje, one moći da vakcinišu tek 14 odsto stanovništva.

„Naučnici su razmatrali šta će se desiti ako distribucija vakcina ne bude ravnopravna i došli do dva scenarija. U prvom, vakcina je distribuirana državama na osnovu njihovog broja stanovnika. Drugi scenario je sličan onome što se trenutno događa, a to je da će pedeset najbogatijih država prve dobiti dve milijarde doza. Prema drugom scenariju, virus će nekontrolisano da se širi još četiri meseca posle toga na tri četvrtine planete. Zbog toga će broj žrtava biti dvostruko veći“, navodi Gejts i dodaje da bi to bila moralna katastrofa.

Bil Gejts - Sputnik Srbija
Biće „zbrisane“ i najgore posledice: Bil Gejts izneo prognozu kada će pandemija biti završena

Kako obrazlaže, iako bi čak bogate zemlje na taj način zaštitile svoje stanovništvo i ekonomiju, ne bi bile bezbedne od novog izbijanja zaraze, jer se neće svi vakcinisati, a virus bi ponovo mogao da stigne iz zemalja koje nisu dobile dovoljno doza.

„Jedini način da eliminišemo virus, je da ga eliminišemo na celoj planeti. Ne želimo da upremo prst u bogate zemlje, jer one čine sve da zaštite svoje stanovništvo, već moramo da maksimalizujemo mogućnost proizvodnje vakcine u različitim krajevima sveta. Jedino tako ćemo moći da zaštitimo sve“, piše Gejts.

Osnivač „Majkrosofta“ navodi i da se već radi na tome, te da je 16 farmaceutskih kompanija potpisalo ugovor sa njegovom fondacijom, kako bi sarađivale u proizvodnji vakcina, ali i mogućnosti da one budu pravično distribuirane.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala