Šreder pozvao Nemačku da odgovori na zahtev Rusije o Navaljnom

© Sputnik / Ilja Pitalev / Uđi u bazu fotografijaGerhard Šreder
Gerhard Šreder - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši nemački kancelar, predsednik odbora direktora „Rosnjeft“ i predsednik odbora akcionera „Severni tok AG“ Gerhard Šreder pozvao je Nemačku vlast da dostave Rusiji informacije o Alekseju Navaljnom u okvirima pravne pomoći, saopštio je nemački „Cajt“ pozivajući se na Šrederov internet kanal „Die Agenda“.
„Ovo je sasvim normalna procedura i nema potrebe da je dalje razmatramo“, rekao je Šreder.

On se takođe usprotivio povezivanju situacije oko Navaljnog i projekta „Severni tok 2“. „Jedno sa drugim nema nikakve veze“, rekao je on, napominjući da će deset milijardi evra biti izgubljeno ako projekat ne bude završen.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Zaharova: Poseta Merkelove Navaljnom – pokušaj politizacije incidenta
„Moramo da osiguramo snabdevanje energijom. I ne razumem kako je to moguće ostvariti po razumnim cenama bez Rusije“, istakao je Šreder.

„Ovo što se sada radi su spekulacije, obzirom da nema potvrđenih činjenica“, dodao je Šreder komentarišući izveštaje o trovanju Navaljnog.

Ranije je nemačka agencija DPA, pozivajući se na zvaničnog predstavnika u nemačkom Ministarstvu pravde, saopštila da vlada Nemačke proverava treći zahtev Rusije za pravnu pomoć za Navaljnog koji je primljen u petak.

Slučaj Navaljni

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku, a on je prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

Lekari u Omsku su potom saopštili da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu.

Berlinska klinika Šarite u kojoj je hospitalizovan ruski bloger i opozicionar Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Peskov o poseti Merkelove Navaljnom: Verovatno htela da mu poželi brz oporavak

Nemačka vlada je potom 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.

Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala