Rusija: Minski sporazum o Donbasu je faktički mrtav

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaStalni predstavnik Rusije u Kontakt grupi za Donbas Boris Grizlov
Stalni predstavnik Rusije u Kontakt grupi za Donbas Boris Grizlov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izjave ukrajinskih vlasti o planovima da povrate Donbas prema sopstvenim uslovima govore o tome da je Ukrajina faktički prestala sa implementacijom Minskog sporazuma, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri kontaktnoj grupi za rešavanje ukrajinskog sukoba Boris Grizlov.

On je podsetio da na veb stranici predsednika Ukrajine stoji da je glavni cilj ukrajinske delegacije, kao i celokupne države, da se Donbas vrati pod okrilje Kijeva isključivo pod uslovima koje je propisala ukrajinska vlast.

„To principijelno protivureči svim osnovama Minskog sporazuma. Takav pristup je pravno gledano ništavan, međutim političke posledice takvog stava ja katastrofalan. Ukrajinska vlast time primorava predstavnike Donjecka i Luganska da preduzmu recipročne mere“, upozorio je on.

Grizlov je takođe rekao i da Kijev nema za čim da plače ako nastavi da sprovodi ovu politiku, iako je naveo da bi bilo svakako bolje da se vrati sprovođenju svih odredbi sporazuma, kao što je to predsednik Vladimir Zelenski naveo u predizbornim obećanjima.

Grizlov je ujedno i pozvao međunarodne posrednike da zatraže od Ukrajine da se odgovornije postavi kada je reč o pregovorima po pitanju Donbasa kako bi se uspostavio mir na jugoistoku Ukrajine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala