Merkelova ponovo pozvala Rusiju da razjasni situaciju sa Navaljnim

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBerlinska klinika "Šarite" u kojoj je hospitalizovan ruski bloger i opozicionar Aleksej Navaljni
Berlinska klinika Šarite u kojoj je hospitalizovan ruski bloger i opozicionar Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka kancelarka Angela Merkel ponovo je pozvala Rusiju da razjasni situaciju sa blogerom Aleksejom Navaljnim, istakavši da to nije bilateralno, već međunarodno pitanje, jer se radi o kršenju Konvencije o upotrebi hemijskog oružja.
„Pozvali smo Rusiju, i ja to ponovo činim, da transparentno i u potpunosti razjasni napad na opozicionog političara Alekseja Navaljnog. To nije bilateralno pitanje, to je kršenje Konvencije o zabrani hemijskog oružja na teritoriji Rusije, zbog čega je to međunarodno pitanje. Čekamo odgovor od Organizacije za zabranu hemijskog oružja, nakon čega ćemo razgovarati o neophodnoj reakciji u evropskom krugu“, istakla je Merkelova, govoreći u Bundestagu.

Predsednik Komiteta Državne dume za međunarodna pitanja Leonid Slucki smatra da su apeli Merkelove da se razjasni situacija sa Navaljnim posebno cinični u svetlu odbijanja nemačkih vlasti da odgovore Rusiji na odgovarajuće zahteve.

Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.

Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Pročitajte još:

Šreder pozvao Nemačku da odgovori na zahtev Rusije o Navaljnom

Zaharova: Poseta Merkelove Navaljnom – pokušaj politizacije incidenta

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala