Ljajić: Nećemo oduzimati licence agencijama, rešenje za 10 dana

© Sputnik / Radoje PantovićMinistar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić  - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija neće oduzimati licence turističkim agencijama i očekuje se da rešenje za novonastalu situaciju bude pronađeno u narednih sedam do 10 dana, najavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Potpredsednik vlade i ministar Ljajić izjavio je Tanjugu da su predstavnici tog ministarstva danas održali sastanak sa Udruženjem banaka Srbije, na kojem je razmatrano pitanje bankarskih garancija, kao modela za obezbeđivanje garancija putovanja prilikom sklapanja turističkih aranžmana.

„Predstavnici Udruženja banaka dostaviće do kraja ove nedelje predlog procedure za operativno funkcionisanje i eventualno aktiviranje bankarskih garancija, s obzirom na to da takav model garancija putovanja do sada nikada nije bio korišćen u praksi, iako je predviđen Zakonom o turizmu. Ta procedura će biti ugrađena u novi Pravilnik o garancijama putovanja“, rekao je Ljajić.

Dodao je da će paralelno s tim predstavnici ministarstva posredovati između osiguravajućih kuća i turističkih agencija, da bi se rešio aktuelni spor i na taj način koristio i taj mehanizam za obezbeđivanje garancija putovanja.

„Sasvim je neuobičajeno da osiguravajuće kuće tri dana pre isteka roka važenja aktuelnih licenci naprasno obaveste agencije da neće pružati tu vrstu usluge, pravdajući to velikim stepenom rizika. Suština jeste da osiguravajuće kuće rade procenu rizika za svaku pojedinačnu agenciju i da posluju sa onim agencijama, za koje procene da su stabilne i solventne“, rekao je ministar.

Ljajić je ponovio da ministarstvo neće oduzimati licence agencijama, jer očekuje da se problem reši u narednih sedam do deset dana i dodao da je letnja turistička sezona već završena, kao i da se ne očekuje sklapanje novih turističkih aranžmana u tom periodu.

Problem je nastao zato što su osiguravajuće kuće, neposredno pre isteka važenja sadašnjih licenci, koje inače važe do sutra, obavestile turističke agencije da izlaze iz posla davanja polisa osiguranja agencijama.

Ove polise su kao garancije putovanja neophodne za dobijanje licence, budući da kod nas ne može da se primeni bankarska garancija kao drugi vid garancije putovanja, koji je predviđen Zakonom o turizmu a i inače se koristi u mnogim zemljama.

Bankarske garancije do sada nisu mogle da se primene, jer, kako je za Tanjug objasnio direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić, institut bankarske garancije mora da ima titulara.

„To bi u slučaju turističkih putovanja bio svaki putnik pojedinačno, ali to nije izvidljivo, jer se bankarske garancije izdaju samo pravnim a ne fizičkim licima“, objasnio je on.

Predlogom procedure za operativno funkcionisanje i eventualno aktiviranje bankarskih garancija, koja bi bila ugrađena u novi Pravilnik o garancijama putovanja a koju će shodno današnjem dogovoru, uraditi predstavnici Udruženja banaka, trebalo bi da se problem prevaziđe.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala