Festival FesK „Pazi šta čitaš“ – Uz sremskog Betovena, bez lake literature

© FotoKnjiga
Knjiga - Sputnik Srbija
Pratite nas
Muzičkim programom „Betoven na obradi sremskog zvuka“, u slavu 250. godina od rođenja počinje Festival FesK „Pazi šta čitaš“ .

Peto izdanje festivala koji okuplja više od pedeset izdavača humanistike, kulture i umetnosti, održaće se na Otvorenom platou na Terazijama od 1. do 4. oktobra.

„U ovo vreme ekonomske, moralne i kreativne krize želimo da se distanciramo od fenomena lake, zabavne literature koja već uveliko dominira našom medijskom scenom i nehotično kreira novi ukus čitalačke publike ", kaže Zorica Stablović Bulajić, osnivač i direktor festivala.

U duhu svetskih tendencija i interaktivnog izložbenog prostora, Fesk će ove godine programe posvetiti spajanju kulture i životne sredine, socijalnim promenama, muzici i filmu i to kroz tematske dane: „U sinergiji zelenih vrednosti“ i „Zvučanje i značenje u dodiru sa muzikom i filmom“. Poseban deo FesK-a će obrađivati teme tradicije i budućnosti kroz program „Tradicija pro futuro“.

Tokom manifestacije će biti predstavljeno 30 programa, preko 1000 naslova, 2 izložbe, 3 filma, a učestovaće preko 50 institucija među kojima su izdavačke kuće, muzeji, biblioteke i fakulteti u ravnopravnoj konkurenciji za nagrade (Knjiga koja ima trajnu vrednost, Doprinosi inovativno-obrazovnom procesu i Vredno reprint izdanje).

Kao poseban deo programa izdvaja se fotodokumentarna izložba o Luki ĆelovićuOstvarenje srpskog sna“. Izložba o Hercegovcu koji je početkom 20. veka sav svoj kapital uložio u izgradnju i razvoj privrednog života i postavio temelje urbanog Beograda FesK će realizovati u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala