Baku: Uništili smo jermenski S-300

© AP PhotoRaketni sistemi "Grad" azerbejdžanskih oružanih snaga
Raketni sistemi Grad azerbejdžanskih oružanih snaga  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je da je onesposobilo protivvazdušni sistem S-300 jermenskih oružanih snaga na liniji dodira u Karabahu, saopštila je za Sputnjik pres-služba Ministarstva.
„Juče je tokom borbi u Šušakendu u rejonu Hodžavend (kontakt linija u Karabahu), onesposobljen je neprijateljski protivvazdušni raketni sistem S-300“, objasnili su u pres-službi.

Ranije je načelnik pres-službe Ministarstva odbrane Azerbejdžana Vagif Dargahli izjavio da su, prema njegovim informacijama, jermenski S-300 koji pokrivaju vazdušni prostor Jerevana povučeni sa borbene dužnosti i upućeni ka Nagorno-Karabahu.

Sukob u Karabahu

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedelje. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je 27. septembra saopštilo da su Oružane snage Jermenije granatirale mesta na liniji dodira u Karabahu i da među žrtvama ima civila i vojnika. Prema izjavama Ministarstva odbrane Jermenije, Krabah je bio podvrgnut vazdušnim i raketnim napadima. Jerevan je tvrdio da je Baku započeo ofanzivu u pravcu Karabaha. U nepriznatoj republici Nagorno-Karabah saopštili su da je nekoliko mesta, uključujući i glavni grad Stepanakert, podvrgnuto artiljerijskoj paljbi. Vlasti su pozvale stanovništvo da se sakrije, a kasnije su proglasile vanredno stanje i mobilizaciju u Karabahu.

Jermenija je takođe proglasila ratno stanje i objavila opštu mobilizaciju. Predsednik Azerbejdžana odobrio je uvođenje ratnog stanja u brojnim gradovima i regionima zemlje i policijski čas u zemlji, a takođe je objavio delimičnu mobilizaciju.

Niz država, uključujući Rusiju i Francusku, pozvale su strane da na uzdržanost. Turska je objavila da će pružiti Azerbejdžanu svu potrebnu podršku u kontekstu novog zaoštravanja situacije u Nagorno-Karabahu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala