Od ljubavi do mržnje: Bajden otkrio novu „pretnju“ Americi — Putinovo štene /video, foto/

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoVladimir Putin i labrador Tonik
Vladimir Putin i labrador Tonik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odnos američkih predsednika sa ruskim kolegama kroz istoriju prolazio je serpentinama u oba smera, ali nijedan nije toliko intrigirao javnost kao odnos aktuelnih predsednika Vladimira Putina i Donalda Trampa.

To je potvrdio i Džo Bajden, kandidat demokrata na predstojećim američkim predsedničkim izborima, koji je svog suparnika Trampa tokom prve debate nazvao „Putinovim štenetom“.

Bajden je Trampa optužio da je submisivan u odnosu sa ruskim predsednikom, tvrdeći da se on, dok je bio potpredsednik SAD, suprotstavljao Putinu.

„Činjenica je da sam razgovarao sa Putinom i jasno mu stavio do znanja da nećemo uzimati ništa od njega“, rekao je Bajden.

Nova „pretnja“ Americi — Putinovo štene

„On je Putinovo štene. Još uvek odbija da išta kaže Putinu o američkim vojnicima“, dodao je on o Trampu. 

Debata Donalda Trampa i Džoa Bajdena - Sputnik Srbija
Ubij i pojedi: Tramp i Bajden oči u oči ― „totalna katastrofa“ američke demokratije 

Bajden se pozvao na obaveštajni izveštaj koji sugeriše da je glavna ruska obaveštajna agencija navodno ponudila da plati talibanima za ubistvo pripadnika američke vojske. O tome je najpre pisao „Njujork tajms“, ali su mnogi, uključujući i američkog predsednika, odbacili te navode kao neproverene.

Rusija — dežurni krivac

Rusija je godinama na tapetu gubitnika američkih predsedničkih izbora, koji uporno pokušavaju da dokažu navodnu umešanost Moskve u izborni proces u Americi.

Od početka predsedničkog mandata Tramp i njegov tim bili su optuženi za dosluh s Rusima u predsedničkoj kampanji. Upravo zato je pokrenuta istraga koju je vodio specijalni američki tužilac Robert Miler. Nakon dvogodišnje istrage zaključeno je da nema dokaza da je Tramp ili neko iz njegove kampanje bio u dosluhu s Rusima.

Optužujući sada Trampa za „blag“ odnos prema tradicionalnom američkom rivalu, Bajden zaboravlja da su prethodnici aktuelnog američkog predsednika sa Rusijom održavali prisne diplomatske odnose.

Odnosi između Rusije i Amerike počeli su da se popravljaju kada je Putin prvi telefonirao tadašnjem predsedniku SAD Džordžu Bušu nakon 11. septembra 2001. godine i ponudio pomoć. Posle prvog susreta s Putinom, na samitu u Sloveniji, Buš je rekao da je ruskog lidera pogledao u oči i „shvatio njegovu dušu“.

Putin na pecanju i plesu sa Bušom

Lideri Rusije i SAD Vladimir Putin i Džordž Buš Mlađi sastajali su se više puta, a najupečatljivija slika tih susreta je snimak iz 2008. godine koji je nastao u Sočiju i prikazuje ih kako plešu u ritmu tradicionalne ruske igre. 

Tom prilikom oni su izrazili optimizam o budućnosti odnosa dve zemlje.

Godinu dana ranije, Buš je Putina ugostio u lokalnom letnjikovcu svoga oca. Buš Mlađi i Buš Stariji poveli su Putina na pecanje tokom kog su vodili i ozbiljne razgovore, naveo je posle susreta Buš Mlađi.

© AP Photo / RIA Novosti, Presidential Press Service, Mikhail Klimentyev)Vladimir Putin na pecanju sa Džordžom Bušom
Od ljubavi do mržnje: Bajden otkrio novu „pretnju“ Americi — Putinovo štene /video, foto/ - Sputnik Srbija
Vladimir Putin na pecanju sa Džordžom Bušom

Kraj mandata Džordža Buša obeležen je susretom u Sočiju i potpisivanjem deklaracije o razumevanju.

Obamine i Putinove dodirne tačke

Bivši predsednik iz redova demokrata Barak Obama, u čije vreme je Bajden bio potpredsednik, sastao se sa Putinom u Meksiku iza zatvorenih vrata, a prema izveštajima svetskih agencija, dvojica lidera pronašla su „brojne dodirne tačke“. Između ostalog, Obama se, navodno, svojski trudio da uveri Putina da SAD ne žele da se ispreče između Rusije i Sirije kao strateških saveznika.

Kao kuriozitet susreta dvojice zvaničnika ostala je i scena iz dvorišta Putinove rezidencije, kad ruski kuvar priprema za Obamu čaj u samovaru, raspaljujući vatru kožnom čizmom. 

Obamini pokušaji da resetuje odnose sa SAD počeli su u vreme Putinovog prethodnika Dmitrija Medvedeva. Medvedev je čak boravio u Beloj kući 2010. godine, a potpisan je sporazum o značajnom smanjenju nuklearnog oružja.

Pri kraju Obaminog mandata, kamere koje su ostale neplanirano uključene, zabeležile su i obećanje američkog predsednika da će se odnosi sa Putinom još više poboljšati kad ga reizaberu. Suvišno je podsećati da su se odnosi samo pogoršali.

Odnose dve zemlje ipak najbolje ilustruje slučaj iz 2009. godine, kada je Hilari Klinton u Moskvi simbolično pokušala da sa Lavrovom resetuje odnose. U tu svrhu donela je kutiju sa dugmetom na kojoj je umesto resetovanje, greškom, bilo napisano — opterećivanje odnosa.

Putin se i tokom obavljanja premijerske funkcije često susretao sa američkim zvaničnicima, ali je Bajden, kada je o Rusiji reč, delimično izgubio pamćenje.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala