Bajden je pobedio, samim tim što nije doživeo kolaps

© AP Photo / Morry GashDonald Tramp i Džo Bajden u predizbornoj debati
Donald Tramp i Džo Bajden u predizbornoj debati - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bajden je iz okršaja sa Trampom izašao kao svojevrsni pobednik iz prostog razloga što - nije poražen. Za njega je maltene opšte mesto da je u teškom zdravstvenom stanju i da je dementan, pa kada on izdrži debatu, a da nije doživeo „kolaps“ ili zadao neki veći autogol, možemo reći da je to uspeh.

Ovako spoljnopolitički urednik časopisa „Hronikls“ Srđa Trifković za Sputnjik ocenjuje prvu debatu američkih predsedničkih kandidata Džoa Bajdena i Donalda Trampa, održanu u Klivlendu.

Bajden pobednik prve debate

Kako navodi, Bajden je iz prvog televizijskog duela sa aktuelnim američkim predsednikom izašao kao pobednik samim tim što je „preživeo“ debatu.

„Tramp je napravio stratešku grešku time što je Bajdena od početka debate suviše napadao i prekidao, što je njegovom rivalu zapravo dalo šansu da se prikaže kao pristojniji učesnik u debati, ali i da se pribere sa svojim mislima. Naime, najefikasniji način da se diskredituje Bajden jeste da se pusti da impovizuje svoje, često neverovatne, verbalne gafove, poput onog kada je rekao da se kandiduje za senatora, ili kada nije bio siguran u kom se gradu nalazi“, objašnjava Trifković.

Trampov agresivni nastup, dodaje, nesumnjivo će zacementirati podršku koju već ima u svom biračkom telu, ali neće privući one koji se kolebaju, što u završnici kampanje treba da mu je cilj.

„Mi u ovoj debati nismo videli ništa što bi moglo da motiviše Trampove potencijalne birače da mu poklone poverenje. Takođe, mislim da je napravio grešku i time što je suviše lagano napustio temu reda i poretka, odnosno Bajdenove nespremnosti da osudi nasilje na ulicama Amerike u gradovima poput Portlanda, Sijetla i Mineapolisa. To je svakako jedna od tema gde on uživa prvenstvo nad Bajdenom. Takođe, potencijalna slabost Džoa Bajdena je i u tome što nije u stanju da artikuliše zašto on treba da bude predsednik“, navodi sagovornik Sputnjika.

Slabosti demokratskog kandidata

On smatra da podele unutar biračkog tela nakon ove debate ostaju manje-više nepromenjene.

„Mislim da Tramp u preostale dve debate, kao i u samoj završnici kampanje, mora da poradi na tome kako da identifikuje i čime da privuče onaj segment biračkog tela koji naginje demokratama, ali koji je pre četiri godine okrenuo leđa Hilari Klinton. Za njih Bajden deluje kao bleda, ali bezbedna figura, za razliku od tvrdo-levog Bernija Sandersa. Takođe, Bajden ima brojne slabosti, uključujući i to da je za svog potpredsedničkog kandidata izabrao Kamalu Haris, koja ima iz Kalifornije popriličan bagaž političkih odluka koje se ne dopadaju američkom mejnstrimu. Zato treba više insistirati na verovatnoći da sam Džo Bajden, ukoliko bude izabran, neće izdržati ni ceo jedan mandat, a kamoli dva“, kategoričan je Trifković.

Dobro uvežbane uvrede i verbalno huliganstvo

U osvrtu na međusobne uvrede kojima je obilovala debata, spoljnopolitički urednik časopisa „Hronikls“ kaže da su Bajdenove uvrede očigledno bile dobro uvežbane.

„U uvredama poput „Ti si najgori predsednik u istoriji SAD“, „Daj, zaćuti čoveče“ i tako dalje nije bilo autentičnog adrenalina. Meni je to delovalo više uvežbano nego spontano. Ali, treba reći da se ovo teško moglo nazvati debatom jer - jedva da je stvarne debate i bilo. Ona se svakako ne može uporediti sa debatama kakve smo kroz istoriju imali, još od čuvene debate između Niksona i Kenedija pre 60 godina, pa preko debata između Niksona i Hjuberta Hemfrija, ili između Ronalda Regana i Džimija Kartera. To su bile ozbiljne debate gde su politička pitanja i spoljne i unutrašnje strategije bile razmatrane na jedan dosta impozantan, racionalan način. Debata Trampa i Bajdena više je delovala kao vežba u nadvikivanju, a substrativne analize jedva da je bilo“, smatra naš sagovornik.

Mišljenja je, kaže, da bi Trampovi savetnici trebalo svom kandidatu da sugerišu da ubuduće više nastupa predsednički, a manje kao jedan verbalni huligan. 

„On to može kada hoće i mislim da je on u ovoj debati  pretežno hteo da se pojavi kao neko ko imponuje svojoj bazi. Ali, da bi osvojio i tih ključnih par procenata neodlučnih birača koji imaju određene rezerve i otklon prema njemu, morao bi u sledećoj rundi da spusti ton i da pusti Bajdena da priča. Kada je pak o Bajdenu reč, mislim da on kao neko ko ima skoro 78 godina i ko je očigledno izgubio sposobnost verbalne veštine koju je kao potpredsednik koliko-toliko posedovao, može da bude privlačan samo za one neodlučne birače koji su čvrsto rešeni da Trampu vide leđa. On je establišmentski političar koji nema jednu originalnu ideju u glavi i koji pogotovo mlađim, levo orijentisanim biračima, nema šta da ponudi. Ali, ono što poseduje je objedinjujući otklon prema Trampu u dobrom delu američkog centra i levog mejnstrima“, zaključuje Srđa Trifković za Sputnjik. 

Prva debata kandidata za prvog čoveka SAD, republikanca Donalda Trampa i demokrate Džoa Bajdena, održana je u Klivlendu, a obeležile su je brojne međusobne uvrede, svađe, nadvikivanje i optužbe, kao i potpuno suprotni stavovi o o ključnim pitanjima za budućnost Sjedinjenih Država. Do 3. novembra Bajden i Tramp treba da suoče stavove u još dve televizijske debate.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala