Zapad uvodi sankcije Belorusiji: Na udaru Lukašenko i njegova porodica

© BelTA / Uđi u bazu fotografijaLukašenko o predsedničkoj dužnosti: To je moj način života, ništa drugo ne mogu da zamislim
Lukašenko o predsedničkoj dužnosti: To je moj način života, ništa drugo ne mogu da zamislim - Sputnik Srbija
Pratite nas
Velika Britanija i Kanada uvele su sankcije predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku, njegovom sinu Viktoru Lukašenku i nekoliko istaknutim članovima beloruske vlade, saopštilo je britansko Ministarstvo spoljnih poslova.
„Velika Britanija je uvela sankcije od istorijskog značaja protiv Aleksandra Lukašenka, njegovog sina i visorangiranih ličnosti u beloruskoj vladi u skladu sa novim britanskim režimom sankcija zbog kršenja ljudskih prava, objavio je ministar spoljnih poslova“, navedeno je u saopštenju.

Nove sankcije Britanije uključuju zaplenu aktiva i zabranu ulaska u zemlju. Te informacije se nalaze na spisku restriktivnih mera objavljenom na sajtu britanskog Ministarstva.

U saopštenju ambasade Britanije u Rusiji na Telegram-kanalu se navodi da je „režim Lukašenka odgovoran za čitav niz kršenja ljudskih prava protiv predstavnika opozicije, medija i stanovništva Belorusije u svetlu falsfikovanih izbora“.

„Uprkos pozivima svetske zajednice u više navrata, Aleksandar Lukašenko je odbio da stupi u dijalog sa opozicijom, samo pojačavajući surove represije“, saopštila je ambasada.

Istovremeno, i Kanada je uvela iste sankcije.

„U saradnji sa Velikom Britanijom i u znak podrške narodu Belorusije, Kanada uvodi sankcije protiv činovnika beloruske vlade, uključujući Aleksandra Lukašenka“, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu kanadske Vlade.

Na sankcionom spisku nalazi se još 10 visokorangiranih ličnosti Belorusije, uključujući ministra unutrašnjih poslova Jurija Karaeva i šeficu Centralne izborne komisije Lidiju Jermošinu, kao i Lukašenkovog sina Viktora.

Nemačka preti Lukašenku „posledicama“

Istovremeno, prema rečima šefa nemačke diplomatije Hajka Masa, Lukašenkovo odbijanje opštenacionalnog dijaloga u zemlji i nasilje nad demonstrantima trebalo bi da ima posledice.

„Možemo da vidimo kako se ljudska prava gaze nogama, iako smo im svi privrženi, ili možemo da podržimo one koji su pritisnuti, zlostavljani i progonjeni - na primer, mirne demonstrante u Belorusiji. Iznova i iznova smo pozivali na opštenacionalni dijalog sa Lukašenkom uz posredovanje OEBS-a. Ali on je odbacio sve predloge i nastavlja da pribegava nasilju i represiji. I to takođe mora da ima  posledice ako smo ozbiljni u pogledu naših vrednosti i međunarodnih sporazuma. Razgovaramo o tome u Evropskoj uniji“, rekao je Mas na 75. zasedanju Generalne skupštine UN, čiji je govor održan u video-formatu.

Pročitajte još

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala