Večiti derbi kao iz vica: Delije i Grobari sa maskama, na pristojnoj udaljenosti, tapšu...

© AP Photo / Eranga JayawardenaTribine
Tribine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Publika na stadione u Srbiji mogla bi se vratiti 17. oktobra i to na najveći sportski događaj – fudbalski „večiti derbi“ između Crvene Zvezde i Partizana. Širom Evrope, publika je već počela da se vraća na sportska borilišta, naravno, u manjem broju i uz poštovanje epidemioloških mera.

Uz to, utakmica evropskog Super kupa između Bajerna i Sevilje odigrana je pred publikom u Budimpešti, ali je u prodaju bilo pušteno 30 odsto karata, a svi posetioci spektakla uz ulaznicu su morali da prilože negativan test na virus korona, ne stariji od tri dana.

Iz Evropske fudbalske federacije (UEFA) stižu, za sada nezvanični glasovi, da bi se utakmice u grupnoj fazi Lige Šampiona i Lige Evrope mogle igrati pred publikom, uz poštovanje epidemioloških mera.

Kako bi izgledao večiti derbi u Srbiji

Kad je reč o eventualnom povratku publike na srpske stadione, bivši načelnik epidemiologije na VMA, pukovnik dr Radovan Čekanac, koordinator kriznog štaba za Kraljevo kaže za Sputnjik da bi se određen broj gledalaca mogao vratiti na stadione, ali uz poštovanje svih mera.

„Ali, poznajući mentalitet navijača, onih najzagriženijih, čisto sumnjam da će te mere biti ispoštovane. Ja bih bio za publiku uz poštovanje mera, ali ko će kontrolisati navijače Zvezde i Partizana? Činjenica je da su ti bliski kontakti, galama, navijanje, predstavljaju rizik, mada kod nas je sad manji broj slučajeva, ali dovoljan je jedan koji u svojoj okolini može da zarazi nekoliko ljudi“, ističe sagovornik Sputnjika.

Čekanac dodaje da sportski događaji bez publike nemaju smisla i ističe da u Francuskoj, u kojoj je epidemiološka situacija nepovoljna, publika posećuje sportske događaje poput Rolan Garosa.

Kad je reč o derbiju odigranom letos koji je, navodno, doveo do porasta broja zaraženih virusom korona, Čekanac kaže da je to nedokazana priča. Međutim, velika okupljanja poput svadbi i venčanja ili proslave Bajrama u Novom Pazaru bili su uzrok „drugog talasa“ povećanja broja zaraženih.

Svaka odluka podložna promeni

Sportski novinar Aleksandar Ostojić, urednik portala „Koš magazin“ kaže da ima utisak da je svaka odluka podložna promeni od dana do dana, tako da „ono što važi danas, ne mora da znači da će važiti za sedam dana, bilo gde u Evropi“.

© REUTERS / LASZLO SZIRTESIZa utakmicu evropskog Super kupa između Bajerna i Sevilje u Budimpešti u prodaju je bilo pušteno 30 odsto karata, a svi posetioci su morali da prilože i negativan test na virus korona.
Večiti derbi kao iz vica: Delije i Grobari sa maskama, na pristojnoj udaljenosti, tapšu... - Sputnik Srbija
Za utakmicu evropskog Super kupa između Bajerna i Sevilje u Budimpešti u prodaju je bilo pušteno 30 odsto karata, a svi posetioci su morali da prilože i negativan test na virus korona.

On upozorava da je u velikoj opasnosti održavanje košarkaške ABA lige, koja se igra u pet država – Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji, i to zbog putovanja.

„Putovanja su trenutno moguća, negde može da se uđe bez, negde sa testom, ali setimo se, letos je bilo potpuno zabranjeno ući iz Srbije i u Crnu Goru, i u Hrvatsku i u Sloveniju. Ako se to ponovi tokom ove sezone, a može da se ponovi, onda će cela liga da padne u vodu. Nema putovanja – nema utakmica. Isto se odnosi i na fudbal i na košarkašku Evroligu i na Evrokup“, kaže Ostojić.

Poluprazne tribine – slaba privilegija

Kad je reč o košarci, klubovi koji se takmiče Evroligi iz Rusije, Francuske, Italije i Litvanije moći će da igraju pred publikom. U Rusiji i Litvaniji dozvoljeno je da polovina kapaciteta hala bude popunjena, u Italiji četvrtina sedećih mesta, a u Francuskoj da bude do 1.000 gledalaca

Prema Ostojićevom mišljenju, klubovi iz te četiri zemlje na neki način će biti privilegovani, ali mali broj gledalaca na tribinama neće biti odlučujući.

„Publika napravi atmosferu kad je puna hala ili pun stadion, kad su zbijeni, kad dišu jedni drugima u vrat i zajedno pevaju i bodre, a kad su raštrkani na po dva – tri metra to nije ta atmosfera, tako da to može nešto malo da bude prednost, ali ne odlučujuća, sigurno“, zaključio je Ostojić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala