Turska spremna da podrži Azerbejdžan i na bojnom polju i za pregovaračkim stolom

© Handout .Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu
Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da je Turska spremna da podrži Azerbejdžan i na bojnom polju i za pregovaračkim stolom.
„Za ovaj problem postoji samo jedno rešenje. Jermenija mora napustiti teritoriju Azerbejdžana. Ako se to ne dogodi, problem neće biti rešen. Spremni smo da pružimo podršku Azerbejdžanu i za pregovaračkim stolom i na bojnom polju“, naglasio je Čavušoglu, prenosi agencija Anadolija.

Prema njegovim rečima, svetska zajednica greši stavljajući Azerbejdžan i Jermeniju u istu ravan u svom sukobu.

„Celom svetu govorimo: Azerbejdžan i Jermenija nisu isto. Svi podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine i Gruzije. Ali Azerbejdžan je izjednačen sa Jermenijom, koja je okupirala njegove zemlje. A to je neprihvatljivo“, rekao je turski ministar nakon posete ambasadi Azerbejdžana u Ankari.

Zamenik lidera vladajuće Partije pravde i razvoja Numan Kurtulmuš, koji je takođe posetio azerbejdžansku diplomatsku misiju u Ankari, izjavio je da Turska probleme Azerbejdžana doživljava kao svoje.

„Jermenija se bavi provokacijama. Napade na Azerbejdžan smatramo napadom na Tursku. Učinićemo sve da pomognemo bratskom Azerbejdžanu. Na kraju krajeva, on će pobediti u svojoj borbi“, istakao je Kurtulmuš.

​Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedelje. Baku i Jerevan se međusobno optužuju za početak borbenih dejstava.

U Jermeniji je uvedeno ratno stanje, objavljena opšta mobilizacija i zabranjen izlazak iz zemlje muškarcima od 18 do 55 godina. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala