Sećanje na rat u Muzeju Jugoslavije: među kustosima i publika

© Sputnik / Aleksandar MilačićMuzej Jugoslavije
Muzej Jugoslavije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Povodom 75 godina od završetka Drugog svetskog rata, Muzej Jugoslavije otvara vrata publici i poziva je da prisustvuje radu kustosa u pripremi stalne postavke od 30. septembra do 2. oktobra.

Drugi svetski rat kao prelomni trenutak svetske i jugoslovenske istorije, biće deo posebnog programa kojim se Muzej Jugoslavije pridružuje ovogodišnjem izdanju manifestacije „Dani evropske baštine“. Reč je o postavci na kojoj će se posebno istaći neki od konkretnih istorijskih trenutaka, ali i različita sećanja na rat. Eksponati stalne izložbe MJ pokazaće i važeće simbole i vrednosti tadašnjeg društva i vladajuće ideologije.

„Izmene uvodimo postupno i otvoreno. Publika u pomenutom periodu može da zatekne muzejske radnike kako pred otvorenim vitrinama rešavaju konceptualne i praktične dileme, biraju eksponate, postavljaju i uklapaju tekstove. Skrećući pažnju na izazove i ograničenja tumačenja, ali i neophodnost i dobrobit uključivanja različitih perspektiva, pozivamo posetioce da na licu mesta komentarišu, pitaju i intervenišu gde misle da treba“, objašnjavaju iz Muzeja Jugoslavije.

Aktuelna postavka osloniće se na zbirke i muzejske predmete kao glavne izvore, uz pomoć kojih će publika moći da istražuje pojave, fenomene, tekovine i trenutke važne za razumevanje jugoslovenskog iskustva.

Glavni motiv za ovakvu postavku je turbulentna istorija Muzeja Jugoslavije, ali i preispitivanje koncepta nasleđa uopšte.

Pročitajte još:

► Čokolada — tajno oružje sovjetske armije protiv nacista /video/

► „Pokloni“ od nacista: Kako su Nemci sejali smrt u Staljingradu i posle povlačenja /foto/

► Interaktivna infografika: Gradovi rata — Staljingrad

► Potpuno obnovljen spomenik „Majka Otadžbina zove!“ zablistao u punom sjaju /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala