Rusija isporučuje Nepalu 25 miliona doza vakcine protiv korone

© Sputnik / Vladimir Pesnya / Uđi u bazu fotografijaRuska vakcina „Sputnjik V“
Ruska vakcina „Sputnjik V“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski fond za direktne investicije i jedan od najvećih farmaceutskih distributera u Nepalu „Triniti farmasiutikals“ sklopili su dogovor o isporuci 25 miliona doza ruske vakcine protiv kovida „Sputnik V“ u Nepal, navodi se u saopštenju fonda.
„Zahvaljujući sporazumu, medicinske ustanove u Nepalu dobiće vakcinu protiv virusa korona koja je dokazano bezbedna i efikasna, u količini koja je dovoljna za 90 odsto stanovništva zemlje“, navodi se u saopštenju.

Sporazum potvrđuje da mnoge zemlje shvataju važnost postojanja vakcine zasnovane na platformi humanog adenovirusa u portfelju vakcina protiv virusa korona. Ta platforma je dobro proučavana decenijama, njena bezbednost je dokazana u više od 75 međunarodnih naučnih publikacija i u više od 250 kliničkih testiranja, podsećaju iz ruskog Fonda.

„Za razliku od eksperimentalnih vakcina zasnovanih na adenovirusu majmuna ili informacionim RNK, vakcina 'Sputnik V' zasnovana je na platformi humanih adenovirusnih vektora, decenijama proučavanoj i testiranoj na odsustvo negativnih posledica za zdravlje na duži period. Primećujemo veliko interesovanje za vakcinu iz niza azijskih zemalja. S tim u vezi, Ruski fond za direktne investicije spreman je da isporuči vakcinu i u druge zemlje regiona, jer je virus korona naš zajednički protivnik, koji se može pobediti samo zajedničkim snagama“, rekao je šef fonda Kiril Dmitrijev.

Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ razvio je prvu vakcinu na svetu protiv virusa korona „Sputnjik V“, koja je registrovana u avgustu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala