Preti totalni kolaps: Turističke agencije u Srbiji mogle bi u četvrtak da prestanu sa radom

CC BY 2.0 / / Plaža na Kritu
Plaža na Kritu - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Džaba je što turisti iz Srbije mogu u 20 zemalja bez  obaveznog testa na kovid 19 i izolacije, kada tamo od 1. oktobra neće imati ko da ih vodi. Ako se trenutna situacija ne promeni, sve turističke agencije u Srbiji od tada će ostati bez polisa osiguranja, a to znači i - bez licence za rad.

Predsednik Upravnog odbora Jute Zoran Arsenović očekuje da će za par dana biti nađena neka vrsta rešenja za dodatni problem u kome su se našle turističke agencije, koje će u slučaju da do dogovora sa osiguravajućim kućama ne dođe, morati da zabrave radnju.

Tokom ponedeljka o tome su raspravljali predstavnici države, nacionalne asocijacije 
turističkih agencija (Juta) i osiguravajućih kuća.

Turističke agencije po zakonu moraju da imaju garanciju putovanja koja se potvrđuje ili polisom osiguranja osiguravajućih kompanija, ili bankarskom garancijom i bile su ne malo u čudu kada su nedavno obaveštene da su im osiguravajuće kuće otkazale ljubav, najavivši da neće produžiti polise osiguranja.

Turističke agencije u Srbiji ostaju bez licence za rad

© Sputnik / SkrinšotPrazna letovališta su obeležila sezonu bez turista zbog panedmije kovida 19, zbog čega su turističke agencije među najpogođenijima, a sada im preti i ostanak bez licence za rad.
Preti totalni kolaps: Turističke agencije u Srbiji mogle bi u četvrtak da prestanu sa radom - Sputnik Srbija
Prazna letovališta su obeležila sezonu bez turista zbog panedmije kovida 19, zbog čega su turističke agencije među najpogođenijima, a sada im preti i ostanak bez licence za rad.

Težinu situacije u turizmu koji je ionako najviše pogođen pandemijom kovida 19 i nemogućnosti putovanja, za Sputnjik je objasnio vlasnik „Mitos trevela", jedne od 262 članice Jute, Uroš Đukić.

„Turistička agencija ne može da dobije bankarsku garanciju nego samo garanciju od osiguravajućih kuća koje su odlučile da im je suviše rizično da izdaju polise osiguranja turističkim agencijama. Od 1. oktobra mi nismo u zakonskoj mogućnosti da prodamo nijedan aranžman ni za putovanje u Srbiji, ni van zenmlje. Svi se nalazimo u nekoj pat poziciji i treba da nađemo rešenje ovog problema“, kaže naš sagovornik.

Drugim rečima, šta se od aranžmana proda do 1. oktobra, prodato je jer je pokriveno polisom osiguranja, bez obzira na to da li se aranžman odnosi na period posle 1. oktobra. Otuda i dalje imamo oglašavanja ponuda turističkih agencija. Ona će, međutim, stati posle 1. oktobra, ako se ne iznađe neko rešenje.

On napominje da sve agencije imaju licencu do 2023, ali da svake godine moraju da obnavljaju polisu osiguranja i svim turističkim agencijama u Srbiji ta polisa ističe 1. oktobra. Suštinski, to znači da od 1. oktobra ostaju bez licence i mogućnosti da rade i koliko toliko izvade dosadašnju štetu koju su pretrpeli zbog pandemije kovida 19 koja je učinila da ove godine turističke sezone i putovanja u inostranstvo gotovo da i nije bilo.

„Radimo permanentno na tome u poslednjih par dana kada smo saznali da osiguravači hoće da izađu iz tog posla. Razgovaramo, tražimo rešenje, svi smo pozitivni i verujem da ćemo da ga pronađemo u narednih par dana. Verujem da će se naći model da nekako nastavi da se funkcioniše makar u manjem obimu, ali je bitno da postoji mogućnost da se radi i optimističnije gleda na period koji dolazi“, kaže za Sputnjik Arsenović.

On smatra da je u ovoj situaciji najbolje rešenje produžetak postojećih polisa na određeni period.

© Depositphotos.com / Tom WangPo oceni agerncije "Mitos trevel", posle svega što se zbog pandemije dešava turističkim agencijama, realno je da 80 osto zaposlenih ostane bez posla kada istekne mera vlade koja je to sprečavala.
Preti totalni kolaps: Turističke agencije u Srbiji mogle bi u četvrtak da prestanu sa radom - Sputnik Srbija
Po oceni agerncije "Mitos trevel", posle svega što se zbog pandemije dešava turističkim agencijama, realno je da 80 osto zaposlenih ostane bez posla kada istekne mera vlade koja je to sprečavala.

Višak će biti 80 odsto zaposlenih

Pored problema sa osiguravajućim kompanijama, turističke agencije se suočavaju i sa onim da u oktobru ističe vladin program pomoći svima koji ne otpuštaju zaposlene. U situaciji kada posla nema posledice po zaposlene u turističkim agencijama će, smatra Đukić, biti strašne.

„Neka realna procena je da će broj zaposlenih, računajući od marta i početka pandemije, biti umanjen od 80 do 90 odsto u turističkom sektoru. Osamdeset posto je neka realna cifra koju očekujemo po isteku pomoći vlade da se zadrže zaposleni“, kaže vlasnik „Mitos trevela".

Ko je uzeo drugi krug vladine pomoći u vidu 60 odsto minimalca u avgustu i septembru ima obavezu da do decembra zadrži zaposlene, odnosno maksimalno njihov broj može da umanji za 10 odsto, podseća Arsenović i konstatuje da se turističke agencije, ukoliko dogovora ne bude, nalaze u  paradoksalnoj situaciji. S jedne strane ne mogu da idu u proces reorganizacije i smanjenja broja zaposlenih, jer ih ograničava odluka vlade, a s druge, nemaju polisu osiguranja koja im omogućava da se bave svojim poslom, makar koliko to pandemija dozvoljava.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala