Peskov o poseti Merkelove Navaljnom: Verovatno htela da mu poželi brz oporavak

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBerlinska klinika "Šarite" u kojoj je hospitalizovan ruski bloger i opozicionar Aleksej Navaljni
Berlinska klinika Šarite u kojoj je hospitalizovan ruski bloger i opozicionar Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka kancelarka Angela Merkel sastala se sa blogerom Aleksejom Navaljnim očigledno da bi mu izrazila podršku ili poželela brz oporavak, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Nemačka kancelarka se sastala sa bivšim pacijentom bolnice, očigledno želeći ili da mu izrazi podršku ili da mu poželi brzo ozdravljenje. Kako se to može drugačije shvatiti?“, zapitao se Peskov, komentarišući vesti o sastanku Merkelove i Navaljnog.

Peskov je potvrdio da se nemačka kancelarka ne sastaje sa svakim Rusom.

Govoreći o značaju ličnosti Navaljnog u ruskoj i svetskoj politici, Peskov je istakao da je za celo rukovodstvo Rusije u svetlu pandemije virusa korona zdravlje svakog Rusa najveći prioritet.

Na pitanje novinara da li je Putin saopštio Makronu neke nove informacije o incidentu sa Navaljnim, Peskov je odgovorio odrično.

„Ne, tu prosto nema drugih informacija, niti ih može biti. Postoje apsolutno iscrpne informacije, svima poznate i dobro dostupne“, naglasio je on.

Rusija spremna da sarađuje sa Evropom

Peskov je dodao da je Rusija spremna da sarađuje sa Evropom u situaciji sa Aleksejom Navaljnim, ali su joj neophodne informacije iz Pariza i Berlina.

„Nesumnjivo, spremni smo da sarađujemo. I Rusija je više puta apsolutno transparentno objašnjavala ono što se dogodilo sa 'berlinskim pacijentom' na teritoriji Rusije, odnosno u Omsku I Tomsku“, istakao je Peskov.

On je dodao da je ruska strana više puta otvoreno govorila o tome.

„Takođe smo objašnjavali da su nam potrebne informacije kojima raspolažu u Berlinu i Parizu. I takođe smo više puta objašnjavali da, nažalost, ni Berlin ni Pariz ne žure da podele te informacije sa nama, što značajno otežava dalje razjašnjenje situacije“, naglasio je portparol Kremlja.

Ranije je predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio da će zaključci u situaciji sa Navaljnim biti doneseni na osnovu informacija koje pruži Rusija, ili na osnovu odbijanja da pruži objašnjenje.

Podsetimo, nemački nedeljnik „Špigl“ je saopštio da je nemačka kancelarka tajno posetila ruskog blogera tokom njegovog lečenja na klinici „Šarite“ u Berlinu.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala