Kambodža stoji u redu za rusku vakcinu „Sputnjik V“

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaLaborant ispituje vakcinu protiv kovida 19 u Centru za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja"
Laborant ispituje vakcinu protiv kovida 19 u Centru za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Kambodže Hun Sen obratio se Rusiji sa zahtevom za kupovinu ruske vakcine „Sputnjik V“, ali je zahtev možda kasno stigao, jer su države od Rusije već naručile do milijardu doza leka, saopštio je portal „Kmer tajms“

Hun Sen je molbu predao prilikom prošlonedeljnog sastanka sa ambasadorom Rusije u Kambodži Anatolijem Borovikom.

S obzirom da se Kambodža prilično kasno obratila Rusiji u poređenju sa nekim drugim zemljama, njeno mesto u redu za vakcine neće biti prvo, a šansa da se „pomakne“ na listi za Kambodžu moguća je samo zahvaljujući političkoj volji lidera, piše „Kmer tajms“.

Ruska vakcina „Sputnjik V“ - Sputnik Srbija
Rusija isporučuje Nepalu 25 miliona doza vakcine protiv korone

Međutim, Kambodža bi mogla postati jedna od prvih na redu za drugu vakcinu protiv virusa korona koja se razvija u Rusiji, dodaje se u saopštenju.

Pozivajući se na izvore u Moskvi, list navodi da Kambodža ima dobre šanse da uđe u prvih deset zemalja koje će primiti od Rusije vakcinu pripremljenu u septembru za testiranje na dobrovoljcima u Novosibirskom centru za virologiju i biotehnologiju „Vektor“.

U Kambodži je od početka epidemije obolelo od virusa korona 276 osoba, smrtni slučajevi nisu zabeleženi. Bez obzira na dobru epidemiološku situaciju Kambodža strahuje od novih talasa epidemije.

Ministarstvo zdravlja Rusije ranije je registrovalo prvu vakcinu na svetu za prevenciju kovida 19, koju je razvio Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ i proizveo zajedno sa Ruskim fondom za direktne investicije. Vakcina je nazvana „Sputnjik V“.

Predsednik Fonda Kiril Dmitrijev je saopštio da je Fond dobio zahtev od preko 20 zemalja za kupovinu milijarde doza ruskih vakcina protiv kovida 19. Rusija je sklopila sporazume sa pet država, koje će proizvoditi 500 miliona doza vakcina godišnje.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala