Jermeni u Srbiji spremni da pruže pomoć matici

© SputnikPripadnici karabaške vojske na pozicijama u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu
Pripadnici karabaške vojske na pozicijama u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jermenskoj nacionalnoj zajednici u Srbiji nije poznato da neko od njenih članova ima nameru da se priključi oružanim snagama Jermenije u ratu koji trenutno bukti u Nagorno Karabahu. Bilo kakvo učešće u oružanim konfliktima mora biti u skladu sa domaćim i međunarodnim zakonodavstvom. Milioni iz jermenske dijaspore spremni za maticu.

Ovako najave jermenskih zajednica širom sveta da će slati dobrovoljce u Jermeniju komentariše predsednica i osnivač Jermenske nacionalne zajednice u Srbiji Biljana Šahrimanjan Obradović. Organizacija kojom predsedava, a koja okuplja oko 5000 Jermena koji žive u Srbiji spremila se da matici pruži humanitarnu pomoć, dodaje ona.

„Što se tiče same pomoći, dobili smo spisak potrepština. Nastojaćemo da organizujemo dobrotvorno veče u skladu sa epidemiološkim merama.  Jermenska nacionalna zajednica u Srbiji je ponudila svoju pomoć u humanitarnom delu, ali za sada još nije definisana obim i potreba pomoći jer su se mnogo moćnije dijaspore iz SAD i Rusije pokrenule i skupile milione dolara donacija, pored novca i medikamente i mnoge druge potrepštine“, naglašava Šahrimanjan Obradović.

Jermeni širom sveta čuvaju svoju tradiciju

Od rijaliti megazvezde Kim Kardašijan Vest, preko muzičara Serža Tankijana, fudbalera, šahista i drugih javnih ličnosti jermenskog porekla, stižu poruke solidarnosti i podrške Jermeniji i Nagorno Karabahu, a iz nekih jermenskih zajednica i najave za slanje dobrovoljaca.

Svejermensku solidarnost širom sveta Šahrimanjan Obradović objašnjava vezanošću Jermena za svoju kulturu i tradiciju.

„Mi Jermeni smo patrijarhalan narod, koji gde god da se nalazi čuva i neguje svoju tradiciju. Jermenska dijaspora je jedna od mnogobrojnijih u svetu. Takodje svake godine dijaspora šalje ogroman novac rođacima, a i sami ulažu i troše u Jermeniji. Genocid iz 1915. Samo je dodatno pojačao solidarnost i povezanost Jermena, tako da nikog ne treba da čudi Jermenska solidarnost“, kaže ona i kao primer navodi upravo Kim Kardašijan.

Jermenska dijaspora je izuzetno brojna i razasuta gotovo po svim zemljama sveta. Računa se da se najbrojnije jermenska zajednice nalaze u Rusiji (između 1 700 000 i 2 500 000 ljudi), SAD (između 500 000 i 1 500 000 ljudi) i Francuskoj (između 300 000 i 600 000 ljudi). Sama Jermenija ima oko tri miliona stanovnika.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala