Vojska Crne Gore ide u NATO misiju u Iraku

Pratite nas
Generalštab Vojske Crne Gore nije odustao od upućivanja pripadnika Vojske u NATO misiju u Iraku, koja će se realizovati kada se za to stvore uslovi, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Kako prenosi podgorički list Pobjeda sprovođenje te odluke je još na čekanju zbog bezbednosne situacije u Iraku, koja je pogoršana nakon događaja pokrenutih američkim ubistvom iranskog generala Kasima Sulejmanija.

"Pripadnici NATO misije u Iraku su početkom godine delimično povučeni usled pogoršanja bezbednosne situacije u Iraku. U međuvremenu je proglašena i pandemija virusa kovid 19, što je dodatno otežalo proces upućivanja u misiju. Pripreme za upućivanje pripadnika Vojske Crne Gore su u toku, a biće realizovano kada se za to stvore tehnički i drugi uslovi", rekli su u Ministarstvu.

Vojno prisustvo u Iraku značajno je smanjeno nakon ubistva Sulejmanija, a svoje snage povukle su i Hrvatska i Slovenija, koje su vojnike iz Bagdada premestile u Kuvajt.

Irački bezbednosni izvori izjavili su nedavno da je trenutno smanjenje obima vojnog prisustva međunarodne koalicije u Iraku koju predvode Sjedinjene Američke Države deo operacije zamene ovih snaga drugim iz NATO saveza u budućnosti.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala