„Uvek smo se ponosno branili, i sada ćemo!“ Poznati Jermeni u svetu podižu glas /video/

© AP Photo / Ivan SekretarevHenrih Mhitarjan
Henrih Mhitarjan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sukob koji se rasplamsao u Nagorno-Karabahu u nedelju glavna je svetska tema, a na društvenim mrežama oglasile su se mnoge uspešne popularne ličnosti jermenskog porekla koje su osudile nasilje.

Najpoznatiji  jermenski  fudbaler i kapiten reprezentacije Jermenije Henrih Mhitarjan koji je igrao za Arsenal, Mančester junajted i Borusiju Dortmund uputio je apel povodom sukoba koji su se rasplamsali u Nagorno-Karabahu.

„Probudio sam se jutros uz vesti o velikom napadu azerbejdžanske vojske na Nagorno-Karabah (de fakto nezavisnu državu naseljenu Jermenima) i civilnim ciljevima u Stepanakertu i okolnim oblastima. Pozivam međunarodnu zajednicu da hitno reaguje i pomogne da se zaustave vojne akcije protiv regionalnog mira i bezbednosti", naveo je on na Tviteru.

"Imamo neotuđivo pravo da živimo u svojoj domovini bez egzistencijalnih pretnji. Naša deca imaju pravo da žive u miru, a ne da se sakrivaju u skloništima. Uvek ću biti uz svoju naciju", dodao je.

Levron Aronjan, jermenski šahovski velemajstor i svetski prvak u brzopoteznom šahu, takođe, se oglasio o ovim sukobima.

On je na Tviteru napisao: „Kada sam bio mali, moj deda mi je rekao da su moji preci došli iz Karabaha. Ja sam svoj prvi veliki turnir osvojio u prelepom gradu Stepanakertu. Mi smo ljudi koji su se kroz istoriju uvek ponosno branili. I ovog puta ćemo. Znam to“.

Serdž Tankijan, frontmen grupe „Sistem of daun“, jermenskog je porekla i reagovao je na aktuelna dešavanja u Nagorno-Karabahu.

On je na Instagramu objavio pesmu „Artsakh Song“ uz koju je napisao:  „Pošto se Jermenija i Arcah brane od agresije korumpirane vlasti naftnih oligarha Azerbejdžana, setio sam se pesme „Artsakh Song“. koju sam napisao i objavio 2016. posle agresije Azerbejdžana. Naša kultura je uspela da sačuva našu naciju hiljadama godina“.

I američka rijaliti zvezda Kim Kardašijan, čija je porodica poreklom iz Jermenije, reagovala je povodom sukoba u Nagorno-Karabahu i pozvala Azerbejdžan da obustavi „ofanzivnu upotrebu sile“ protiv jermenskog naroda.

Jermeni, raseljeni širom sveta, veoma su uspešni u oblastima kojima se bave i ostavili su dubok trag u istoriji. Među najpoznatijima su francuski šansonjer jermenskog porekla Šarl Aznavur, virtuoz na violini libansko-jermenskog porekla Ara Malikian, američki teniser jermenskog porekla Andre Agasi...

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala