Jerevan optužuje: Direktno prisustvo Turske u Nagorno-Karabahu, Baku: Ni govora o tome

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaŠef azerbejdžanske diplomatije odbacuje tvrdnje Jerevana: Ne angažujemo plaćenike
Šef azerbejdžanske diplomatije odbacuje tvrdnje Jerevana: Ne angažujemo plaćenike - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Jermenije objavilo je saopštenje u kojem upozorava na „direktno prisustvo Turske u oružanim dejstvima u Nagorno-Karabahu“. Šef azerbejdžanske diplomatije Džejhun Bajramov kaže da nema ni govora o mešanju Turske.

U saopštenju jermenskog Ministarstva se navodi da je zvanična Ankara podržavala Baku i tokom sukoba 90-tih godina, kada je inicirala kopnenu blokadu Jermenije.

Sada je, prema mišljenju Jerevana, ta podrška kvalitativno drugačija.

„Ona se odlikuje direktnim prisustvom Turske u areni borbenih dejstava“, navodi se u dokumentu.

U Jerevanu su uvereni da se na terenu rame uz rame sa Azerbejdžancima bore i pripadnici turskih specijalnih snaga koji koriste oružje turske proizvodnje , uključujući dronove i vojne avione.

„Na osnovu informacija iz pouzdanih izvora Turska vrbuje strane borce-teroriste i prebacuje ih u Azerbejdžan. Istovremeno, Turska na nivou najvišeg rukovodstva pruža punu podršku, političku i propagandnu, Azerbejdžanu“, navodi se u Ministarstvu.

Situacija je takva, navodi se u Ministarstvu, da se narod Karabaha bori protiv tursko-azerbejdžanske alijanse, koja je pretnja za narode regiona.

„Jermenija je uverena da će se vojna avantura Azerbejdžana propasti i da će baku biti primoran da odustane od rešavanja problema vojnim putem“, zaključuje se u dokumentu.

Šta kažu u Bakuu

„Optužbe Jermenije o tome da Azerbejdžan angažuje plaćenike su apsolutno neosnovane. U isto vreme znamo da su ambasador Jermenije u Iraku i generalni konzul Jermenije u Idlibu (Sirija) bili vrlo aktivni u privlačenju boraca na jermensku stranu“, rekao je ministar.

On je takođe rekao da nema govora o turskom mešanju u konflikt sa Jermenijom.

„Nema nikakvog mešanja Turske. Ako govorimo o vojno-tehničkoj saradnji između Turske i Azerbejdžana onda treba reći da Azerbejdžan ima takvu saradnju sa nizom zemalja i u velikoj meri i sa Rusijom. Ako pogledate, naoružanje koje danas koristi vojska Azerbejdžana je u velikoj meri rusko“, rekao je on.

Ranije danas ambasador Jermenije u Rusiji Vardan Toganjan izjavio je da Turska prebacuje borce iz Sirije u Nagorno-Karabah. Kako kaže, te grupe već učestvuju u borbama u tom regionu.

„Prema našim informacijama u poslednje vreme Turska je iz Sirije u Azerbejdžan prebacila oko 4.000 boraca“, rekao je ambasador.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala