Rusija o brisanju naloga RIA Novosti iz pretrage na Tviteru: Još jedan čin cenzure

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaIkonica aplikacije Tvitera na ekranu tableta
Ikonica aplikacije Tvitera na ekranu tableta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva gleda na postupke administracije društvene mreže Tviter u pogledu naloga RIA Novosti kao čin cenzure i deo politički angažovane kampanje i očekuje da će relevantne međunarodne organizacije dati nepristrasnu procenu tim tendencioznim koracima američke IT-korporacije.
„Prinudno umanjivanje položaja naloga agencije 'RIA Novosti' od strane administracije društvene mreže 'Tviter'  u rezultatima pretraživanja smatramo još jednim činom cenzure i diskriminacije u pogledu ruskih medija“, saopšteno je u komentaru Odeljenja za informacije i medije pri Ministarstvu inostranih poslova Rusije.

Dodaje se i da su time prekršeni osnovni demokratski principi slobode izražavanja i jednakog pristupa informacijama.

MIP Rusije ističe da su „tendenciozne akcije američke IT-korporacije“ nastavak „politički motivisane kampanje“ koju su ranije pokrenuli Tviter i Fejsbuk kako bi stranice ruskih medija označili kao „povezane sa državom“.

Tviter zabranio u pretrazi naloge Sputnjika - Sputnik Srbija
„Rusija sevodnja“: Tviter postao politički angažovana organizacija koja sprovodi strogu cenzuru

Istovremeno, Ministarstvo dodaje da se takve mere se ne primenjuju na zapadne medijske resurse koje finansira vlada.

„Pozivamo administraciju 'Tvitera' da preispita politiku koja ograničava pravo publike na slobodan pristup informacijama i da odustane od upotrebe antidemokratskih instrumenata nelojalne konkurencije američkog mejnstrima za vesti sa alternativnim medijskim izvorima“, saopštilo je rusko Ministarstvo.

Ranije je saopšteno da američke društvene mreže nastavljaju sa sprovođenjem cenzure - Tviter je preduzeo novi korak u kontroli ruskih informativnih agencija, pa su tako izbrisali nalog RIA Novosti iz rezultata pretrage. Ako korisnici ne prate nalog RIA Novosti od ranije, sada ga ne mogu naći na padajućem meniju prilikom pretraživanja i to ni u Rusiji, ni u drugim zemljama. 

Prethodno je Tviter na isti način blokirao naloge RT-a i Sputnjika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala